Yapay zeka

Yapay Zeka Nedir

Yapay zeka insanoğlu çalışan ve tepki veren akıllı makinelerin yapımını konu alan bir bilgisayar alanıda denilebilir.

Bu yüzden zeka teknolojilerinde akıllı kabul edilen sistemlerin yeteneklerinin üretilip; geliştirilmesine olanak sağlar. Bu yetenekler içerisinde öğrenme, sorgulama, görsel  tanım yapma, çözümleme, dildeki algılanışı ana temalardandır. İki farklı yapay zeka türü vardır. Genelleştirilen yapay zekalarda önceden tanımlanmış, problemlere çözüm bulmak için geliştirilen bir görevi ele alma sistemleri ve cihazları kapsamaktadır. Bilim insanları bu konu üzerinde sürekli çalışmaktadır.  Bu sebeple makine öğrenimi görüntü tanıyabilir ve içeriği sınıflandırabilir. Hatta beğendiğiniz ürünlere benzer ürünler önerebilmektedir. Bu tarz  araştırmalar birçok teknolojik büyümeye fayda sağlar. Görsel tanıma, ses tanıma, yüz tanıma, otomatik zamanlama bunlardan bazılarıdır.

Çoğumuza çok basit gelse de, üzerine mülakatlar yapılsa da yapay zeka çoktan hayatımıza girmiştir bile. Örneğin hepimiz emaili vardır. Email içinde bulunan Spam filtrelemelerin olmadığını düşünelim. Onca gelen mesaja tek tek bakmamız ne kadar zaman  kaybı yaratacaktır. Gerek kurumsal gerek bireysel  olsun onca örnekler içinde filtre sadece bir örnektir. Bu filtre zaman kazandırdığı için iş verimliliğinde artış sağlayacaktır.

Tarihe şöyle bir göz attığımızda; geçmişte bir gün her şeyin robotlar tarafından yapılacağı ve makinelerin dili olacağı söylenseydi kesin yargılanırdı. Geçmişte sorgulandığında olmuştur. Ama şu anki teknoloji biliminin  ve insan zekasının sınırı yok. Bu doğrultuda yapay zekaya  ilgi büyük ve yapılan yatırımlar gösteriyor ki yapılan yatırımların iyi bir kazanç  şekline dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Tüm bu gelişmelerde yaşam sürecimize katkı sunacak aynı zamanda  enerjiden tasarruf sağlayacak ve zamandan kazanç elde etmeyi sağlayacaktır. Yapay zeka insan gibi davranışlar ortaya koyma, sayısal olarak da mantık yürütme, hareket etme, konuşma sesleri algılama gibi birçok özelliğe sahip yazılımların ve donanımların sistemsel bütünlüğü şeklinde de tarif edilebilir. Kısaca yapay zeka bilgisayarın insan gibi düşünmesine sağlamak içindir. Son dönemlerde hem dünyada hem yaşadığımız ülkemizde bile sorgulanmaya başlanmıştır. İnsan gücünün azaltılacağı, işsizliğin artacağı, kimileri de koşulları daha iyiye götüreceğini savunmaktadır.

Derin Öğrenme ,Makine Öğrenimi yapay zekayı oluşturur.

Derin Öğrenme: Hem yapay zekanın ,aynı zamanda makine öğreniminin alt dalıdır. Makine öğrenimi ile benzerlikte sergileyebilir. Makine öğreniminde özellikler tarafımızdan verilirken, derin öğrenmede kendi kurallarını oluşturur ve kendi işlemleriyle sınıflandırılabilir. Algoritmayı kendi öğrenir ve öğrendiklerini geliştirir. Google gibi binlerce tercümenin yapılması en güzel örneklerden sayılabilir.

Makine öğrenimi ne işe yaradığını eğer sorgulayacak olursak; örneğin bir mağaza kesilen faturalardan bir ürünün fazlaca satış grafiği gösterdiğinin tespitini yapabilir. İşletme  o ürünün yanına benzer bir ürünü getirerek müşterisine benzer ürünü fark ettirebilir, yeni ürününde sürümünü yapabilir. Bir cep telefonu aldığımızı düşünelim. İşletme en çok satılan ürünün yanına uygun ürünler sınıflandırarak yerleştirerek diğer ürününde satışını artırabilir. Bu tarz örnekler  çoğaltılabilir. Çoğu işyerince bu tarz verilerle algoritmalar yazılmaktadır. Makine dili basit gibi görülse de akıl sınırlarımızı zorlayacak boyutlara ulaşmıştır.

Burdan da  anlaşılıyor ki algoritmalarda konuya dahil olup; konu hakkında bilgi sahip olmamızda önemli yer teşkil etmektedir.

Algoritma : Algoritma güncel yaşamımızda bazen görüp bilmesek de bize kolaylıklar sağlamaya devam etmektedir. Daha çok bilgisayar ve matematikte kullanılmaktadır. Ama biz bilgisayardaki işlerin doğru yürümesi için adım adım izlenen yol dizisi olarakta görebiliriz.

Bir cevap yazın