Visual Basic

Visual Basic Programlama Dilinde Bilinmesi Gerekenler

Visual Basic Programlama

Bu programlama Microsoft tarafından geliştirilmiş olan Basic programlama dilinin daha ileri seviyesi olarak karşımıza çıkmıştır. Buna da Visual Basic adı veriliyor. Basic en temelde yer alan programlama dilidir. Oldukça basit programları yazmak adına geliştirilmiş olan bir programdır. Zaman geçtikten sonra Windows ile tamamen bağlı olarak çalışmasından dolayı ortaya çıkan avantajlar da oldukça artmıştır. Üst seviye, nesne tabanlı, olay yönlendirmeli ve görsel programlamalar adına aranan dillerden biri haline gelmiştir. Ortam koleksiyoncusunda yer alan yapılar sayesinde kendinize ait bir yazılım hazırlayabilirsiniz. VBA, VB Script ve Visual Basic.Net olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Temel özelliklerinde ise oldukça çok yönü olan bir programlama dili olduğunu anlayabiliriz. Kendini geliştirmek isteyen ve kolay bir yerden başlamak isteyen kişilerin deneyebileceği bir programlama dilidir.

VB’nin asıl amacı çıktığı zamanda başlangıç seviyesinde olan programlara yardım sağlayabilmekti. Kolay bir şekilde program hazırlamaya yardımcı olacak olan bu programlama dili sayesinde oldukça farklı uygulamalar yapılabilir. VB’yi kullanan oldukça fazla insan vardır. Bu sayede Microsoft’un işletim sistemleri içinde o kadar fazla yazılım geliştirilecektir.  Windows, VB yardımı sayesinde büyük bir konuma ulaşmıştır. Visual Basic ile programlamanın pek çok özelliğine erişme imkanı bulmuşlardır. Hatta bugünün önemli yazılımcıları bile ilk programlama yapmaya başladığı zamanlarda VB sayesinde programlamayı öğrenmiştir. Visual Basic üzerinde programlama yapmak isteyen kişiler için temel yazılım dillerinden biri olarak işlev gördüğünü söyleyelim. Bu programlama dilinin var olan mantığını kavramak aslında çok kolaydır. Bu sayede istediğiniz yazılımları rahat bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz.

VB yayınladığı zamandan sonra oldukça gelişmiş sürümlerle karşımıza çıkmıştır. VB’in ilk sürümü çıktığı zamanda altı farklı alt sürüm şekliyle piyasaya sunulmuştu. Daha sonraki zamanlarda Visual Basic 6.0 sürümü de 1998 yılında ortaya çıkmıştır. Bu sürüm yayınlandıktan sonra Microsoft, VB’yi NET platformuna taşıdı. Bu seviyeden sonra Visual Basic.NET olarak adlandırılmaya başlandı. 2002 yılına gelindiği zaman Visual Basic 2002 yılında yayınlandı. NET platformundan sonra sürümler geliştirilip daha kapsamlı ve daha gelişmiş bir dil haline gelmiş oldu.

Visual Basic Özellikler

  • Windows API veya benzeri işlemlere uyum sağlar niteliktedir.
  • Active-X uyumluluğundan dolayı daha fazla kullanılabilirdir.
  • RDO, DAO ve ADO yöntemlerinden dolayı Oracle, Paradox, MySQL gibi veritabanı ile bağlantılı olan bu sistemler üzerinde de çalışabiliyor.
  • Nesne tabanlı olmasından dolayı da oldukça büyük bir avantaja sahiptir.

Nedir ve Ne İşe Yarar?

Çıkış noktası temel oldukça temel bir programlama olsa da günümüzde sıklıkla tercih edilen uygulamalar arasında yer almıştır. İçinde oldukça fazla fonksiyon içeren yazılım dilidir. Bu program dili sayesinde kodlanmış olan uygulamaların çalıştırılması haricinde geliştirilmesine de yardımcı mümkün olabiliyor. Bir program kodlarını düzenleyip yazabileceğiniz ve hatalarınızı ayıklayabileceğiniz bir program olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda uygulamalarınızı geliştirip daha iyi bir konuma getirmek ve veri tabanına bağlanmak tamamen sizin elinizdedir. Temel olarak Visual Basic tam olarak bu işlere yarıyor. Yapacağınız tüm bu işlemler ticari programlar, web uygulamaları ya da diğer platform uygulamaları gibi pek çok şey geliştirmeniz oldukça mümkündür.

Nasıl Kullanılır?

Bu programlama dilini kullanarak bir program yazmak istiyorsanız yapacağınız birkaç şey var özellikle. Yaratmak istediğiniz kod dizinleri de VB kapsamı içine giriyor. Visual Basic içinde ihtiyacınız olacak her şey bulunuyor. Aynı zamanda kullanılabilecek olan oldukça kolay programlama dillerinden biridir. Bu sayede programlama hayatına adım atacak kişiler bu programlama ile başlayabilirler.

Herhangi Bir Visual Basic Projesi İçinde Hangi Bölümler Yer Alıyor?

  • Modül
  • Method
  • Form
  • Olay Prosedürü
  • Kontrol
  • Genel Prosedür
  • Properties

Formlar kullanıcı ara yüzü pencereleridir. Formların üzerindeki şekillerin kontrollerini kapsar. Bu şekillerden herhangi birinde işlevi özellik olarak tanımlanır. Genel prosedürlerden ötürü sabit ya da değişken olmasından dolayı bulunduğu yapı da modüller olarak adlandırılmıştır.

Visual Basic’te Neler Yapabilirsiniz?

Programlama dillerinden biri olmasından dolayı yapabileceğiniz şeyler oldukça fazladır. Bunlarda birkaçına örnek verecek olursak;

  • Oyunlar
  • Chat Programları
  • İnternet Programları
  • Kayıt Depolamaya Yönelik Ticari İşletim Sistemi Adına Yardımcı Programlar
  • Donanım Yönetim Programları
  • Resim İşleme Programları
  • Ekran Koruyucuları
  • Resim İşleme Programları

Visual Basic’in Avantajları ve Dezavantajları

Grafiksel bir kullanıcı ara yüzü uygulamasından ötürü kolaylık sağlar. Bu sayede genel anlamda oldukça kolay olan ve kolay öğrenilen programlardan biridir. Genel anlamda bakıldığında aslında basittir ve bundan dolayı da Java gibi gelişmiş olan program dillerine kıyasla biraz sınırlı kalabilir. Fakat Visual Basic öğrenmek isteyen kişiler adına oldukça geniş bir bilgi kapasitesi bulabileceklerini de belirtelim.

  • Visual Basic yazılım dilinin kullanmanın en iyi yanı uygulamaların bu dil için geliştirilme hızıdır. Aynı zamanda veritabanlarıyla olan etkileşimi de programlamak adına öncü bir dile olarak kullanışlı olmasından ötürü tercih edilir.
  • Bilgisayar oyunları gibi karmaşık olan uygulamaların kullanımı adına sınırlıdır. Dilin yapısı, aslında her programcının rahatça erişebileceği bir düzeydedir.
  • Visual Basic’in avantajları arasında Microsoft’un Bileşen Nesne Modeli sayesinde diğer sistemlerle de çalışma durumunun olmasıdır. İşlevlerinin yanı sıra diğer dillerde yazılan programlar da Visual Basic ile bütünleşik olmasına yardımcı olur.
  • Dezavantajına bakacak olursak Microsoft’un özel bir dili olarak yer alır. Hatta Microsoft dışında olan tüm sistemlerle uyumluluğu sınırlı bir şekildedir. Web geliştirme uygulamaları adına da sınırlı bir kullanıma sahiptir.

Örnekleri

Herkes tarafından sıklıkla tercih edilen programlama dillerinden biridir. Bu yüzden kullandığınız zaman özgün yazılımlar ortaya çıkarabilmenize imkân tanır. Yani dışarıdan da desteklenebilir bir yazılım programıdır. Visual Basic örneğine baktığımızda aslında yoğun bir içeriğe sahip olduğunu görebiliriz. Hatta internet üzerinde oldukça yaygın bir şekilde karşılaşabilirsiniz. Visual Basic Silme eylemi için kullanılan yapının adı delete. Diyelim ki bir kişi listesindeki T.C. kimlik numaralarını silmek istiyorsunuz. Bunun için;

“delete frombilgiler where tc=” & tc &”” kodunu oluşturmanız gerekecektir.

Webmaster

Webmaster kelimesini ağ yönetici ya da ağ uzmanı olarak tanımlayabiliriz. Web sitesi geliştiren kişi olarak da bilinir. Bu terime sahip olan kişiler yazılım, sunucu ya da tasarım gibi birçok konuda bilgisi olan kişilerdir. Kullandıkları programlama dili tek bir tane değildir. Hatta bu yüzden webmaster olmazsa olmaz olan yapılardan birini oluşturur. Web tabanlı olarak çalışan webmasterlar adına kullanılması gereken programlama dilinin Visual Basic olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında pek çok yazılım dili bu kişiler tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Dersleri

En temel programlama dilleri arasında yer alır. Bu sayede birçok içeriğe de erişmeniz mümkün olacaktır. İşlemler, örnekler, hazır kod dizinler gibi görsel araçlara da ulaşılabilir. Visual Basic kullanımı adına ders alarak kendinizi daha donanımlı hale getirebilirsiniz. Visual Basic ile pek çok şeyi yapmayı öğrenebilirsiniz. Sadece biraz zaman ayırmanız ve istekli olmanız gerekiyor. Hatta internet üzerinde yer alan pek çok siteden ve kaynaktan bilgilere erişmeniz mümkün olacaktır. İnternette yer alan Visual Basic derslerini takip ederek kendinizi programlama konusunda geliştirerek oldukça güzel işler ortaya çıkarabilirsiniz.

Bir cevap yazın