PHP

PHP

PHP web sitelere özgü yöntemli bir yazılımcı dilidir. PHP öncelerde özgün anasayfa olarak karşımıza çıkıyordu.  Günümüzde PHP programı Hypertext Preprocessor adıyla kullanılmaktadır. PHP özgün, yönetimi kişiye özel ve gelişmeye açık web sitelerin yapılmasına imkan verir. Danimarkalı Rasmus Lerdorf öncülüğünde 1994 yılında piyasaya sürüldü.  PHP’nin gelişimini PHP grubu sağlamaktadır.

PHP Nedir ve Kullanım Alanları?

PHP gibi web sitelerini geliştirici yapıda bulunan yazılım dilleri hızlı gelişen tarayıcı dünyasında büyük çalışma imkanları bulabiliyorlar.  PHP sayesinde programlama yapabildiğiniz gibi tarayıcı, joomla, facebook, wordpress, twitter online oyunlar geliştirmek ve web site yapmak gayet mümkündür.

PHP Veritabanları ve Veritabanları İlişkileri

PHP’in en iyi en kullanışlı alanları ise sahip olduğu gelişmiş veritabanı ağıdır. PHP veritabanı için cURL eklentisi ve soketler kullanılma imkanı sağlanıyor. PHP küçük bir dokunuşla yönetilebilen sağlıklı bir veritabanı işlemcisidir. PHP hızlı ve akıcı veri sağlamakta iyidir.  PHP alt yapısını düzgün ve akıcı çalıştırabilirseniz bir arama motoru bile elde edebilirsiniz. PHP temel ve genel kurallarından bir tanesi bir programa veri ekleyebilir, kaldırabilir ve silebilirsiniz.

PHP Programlama Dilleri

PHP uygulaması diğer programlara göre daha basit ve nettir. Bu yüzden bu programın yazılım dili kolaylıkla öğrenebiliyor. PHP dil görevleri özel bir yürütme sayesinde otomatik olarak devreye giriyor. Mesela bir kaydolma işlemi yaparken otomatik doğrulama imkanın sunulması progrmaın dil yapısıyla alakalıdır.  Eğer kaydolma işleminde bir terslik ve sorun meydana gelirse kullanıcıya uyarı ve hata ekranı gelir. PHP dilinin farklı yönleri ise araç çubuğu, animasyon işlemleri, ana menü ve açılır rol aralığını belirlemesidir.

Sunucu Tarafı vs İstemci Tarafı  PHP programı sunucu dilleriyle eş zamanlı olarak çalışabiliyor. PHP işlemcileri tarafından scriptler web siteleri tarafından görülür.  Tarayıcınıza ait bir script veri girişi sağlanmışsa o scripti geliştirebilir ve eklemelerde bulunabilirsiniz. Scriptlerden önce PHP program dilini tarayıcıların tanıması gerekiyor.

Bildiğimiz üzere PHP tek sunuculu bir işlem programı değildir. Bu nedenle dosya yönetimi, dosya düzenlenmesi, form verisine hakim olmak gibi çeşitli fonksiyonları hayata geçirebilirsiniz. Bir sosyal platform adresine girin. Yukarıdaki urlenin sonunun .php ile bittiğine tanık olacaksınız. Bu sosyal medya platformunun program dili açık ve kullanılabilir anlamına geliyor. Yani bu sosyal medya platformda özgün içerikler yapabilir ve gelişimini sağlayabilirsiniz. 

PHP’in Yararları ve Avantajları Nedir?

PHP tek sunuculu ve taraflı bir yazılım dili olarak görülmez.  Bu şekilde programlarlar piyasada oldukça fazladır. Bir WordPress sayfası oluştururken PHP kullanıyorsanız rakiplerinizden açık ara öndesiniz demektir. WordPress, PHP üzerinden yazılan ve yürütülen bir uygulamadır. WordPress içerisinde PHP’yi etkin kullanabilirseniz büyük olasılıkla WordPress’in tüm imkanlarını kullanabilirsiniz. PHP sayesinde farklı eklenti ve temaları belirleyebilir eğer özgün olmasını isterseniz kendi temanızı oluşturabilirsiniz. PHP’ye hakim olmanız WordPress’e hakim olmanıza tekabül etmektir.

  1. PHP açık kodlama uygulaması olduğu için gelişme gösterdiğinde herkese ve her programa katkıda bulunabiliyor.
  2. PHP’in öğrenilmesi ve fonksiyonları oldukça basittir. Kolayca PHP’ye hakim olabilirsiniz.
  3. PHP işletim sistemi Linux ile bağlantılıdır. Ancak sanal bir sistem üzerine kurulu olduğu için sunucularda sorunla karşılaşılmaz.
  4. PHP programını yaygın olarak kullanan bir kitle vardır. Günümüzdeki web sitelerin %80’ini PHP sayesinde hazırlanır.
  5. PHP açık bir kaynak olduğu için herkes tarafından geliştirilebiliyor. Bu nedenle tüm program yazılımcıları tarafından kabul görüyor.
  6. Twitter, Facebook ve İnstagram gibi programlar API destekleri sayesinde hızlıca gelişim gösterebiliyor.
  7. PHP’nin temel fonksiyonlarını ücretsiz şekilde kullanabilirsiniz.
  8. PHP yardımcı görevi gördüğü için birçok dosya ve formatı hızlı bir şekilde okuyabiliyor.
  9. PHP ve Github işbirliği sayesinde birçok geliştirici büyük projeye imkan sağlayabiliyor. Hayata getirmek istediğiniz projeyi örnek projeler doğrultusunda geliştirebilirsiniz.
  10. PHP ve Composer bağımlılık yönetimi aracıdır. Proje ve programlarınızda istediğiniz yöntemi belirlemenizde oldukça yarar sağlar.

PHP vs Java

PHP her imkanı sunsa da genellikle enerjik ve hareketli temalar üretmek için kullanılıyor. Fakat Java kullanmak isterseniz daha sistemli ve hareketli siteler oluşturmak zorunda kalıyorsunuz.  PHP ve Java birbirine yakın ve aynı alanda kullanılan sistemlerdir.

Java ve PHP sayesinde fotoğraf galerisi ve basit siteler oluşturabilirsiniz. Diğer siteler gibi kullanıcılarına bir yaptırım uygulamazlar. Ek içerik ücreti vs ödemenize gerek kalmaz. Bu korumayı da PHP programı sağlamaktadır.  Bir sosyal ağa girmeye çalıştığınızda ve profilinizde bir şeyden bahsetmek istediğinizde PHP sistemini  sayesinde bu işlemi yaparsınız. Profilinizdeki her olay karşısında PHP bilgi akışı ve derlemesi yapar.  PHP bu işlemi diğer kullanıcıların görmesi için aktarır ve düzenler. Bu yüzden Java, PHP’in alanında yarışabilecek bir uygulama değildir. İkisi güçlerini birleştirerek dinamik ve hızlı bir site oluşturabilirler.

PHP bir programlama aracı olarak nitelendirilse de genellikle enerjik ve akıcı içerik sağlamakla görevlidir.  Açık ve hızlı işletim sistemine sahip olmasından dolayı Java’nın her zaman bir adım önünde olmayı başarabilmiştir.  Anca programlarınızı geliştirmek ve güçlü hale getirmek için Java kullanılması öneriliyor. PHP ve Java’ya hakim olmak tüm web sitelerinin ya da program dillerini çözmek için önemli bir adımdır.  Günümüzde web sitelerin ve sosyal platformların artmasıyla PHP programlarına çok büyük ihtiyaç doğmuştur.

Bir cevap yazın