Perl

Perl

Larry Wall tarafından hayata geçirilmiştir. NASA’da görev yapan Wall program dillerine ilgi duyması sonucunda böyle bir işe kalkışmıştır. Perl metin yapısı ve görüntü işlemlerini düzeltmek ve geliştirmek için yazıldı.  25 yıldır geliştirilen Perl program dili günümüzdeki tüm işletim sistemlerine uyumludur. Larry Wall, Perl’i hayata geçirirken C, AWK, SH ve Sed gibi piyasanın öncü program dilcilerinden örnek almıştır.  Larry Wall tarafından Perl 6 sürümü geliştirilme aşamasına sokulmuştur.

Perl Nedir?

Perl’in bir kısa adı ve açıklaması yoktur. Bu yüzden Perl adını büyük harflerle yazmanız gerekmez. Perl adı markalaştıkca bazı editörler tarafından kısaltmaya çalışılsa da beğeni toplayamamıştır. Bu açıklamalardan en popüleri Pratik Çıkarım ve Raporlama Dili’dir. Fakat Larry Wall’ın müdahalesiyle bu isim kullanılmadı. Perl piyasadaki ismini hala Perl olarak korumaktadır.

Perl Dili Nedir?

Perl programlama dili C yazılım kodu ile aynı mimariye sahiptir.  Genellikle web sayfaları, CGI ve Scriptler öncülüğünde çeşitli uygulamaların bir araya getirilmesiyle oluşur.  Eğer Linux sistemli bir bilgisayara sahipseniz program dili olarak Perl’in kullanıldığını görebilmeniz mümkündür. Windows ya da MAC OS işletim sistemini kullanıyorsanız Perl’i yüklemeniz gerekebiliyor.

Perl Dersleri

Perl’e hakim olmak istiyorsanız ilk olarak Perl cildini kurmanız gerekiyor. Perl Türkiye’de çok tercih edilmediği için Türkiye’de çok kullanılmıyor. Perl dil paketlerinde Türkçe hariç çoğu dili bulabiliyorsunuz. Perl’i öğrenmek için temel seviyede İngilizce bilmeniz yeterli olabiliyor. Perl’i öğrenmek için ilk olarak internet sitelerindeki adımları incelemeniz gerekiyor.Bu siteler içerisinde Perl’i öğrenmekten ziyade alt, orta ve yüksek seviye program dillerinin neler yapabildiğini görebilmeniz mümkündür. Perl’in kurulum dosyası karşınıza geldiğinizde adımları eksiksiz tamamlamanız gerekiyor. Eğer kurulum sırasında sıkıntı yaşıyorsanız web sitesinden yardım alabiliyorsunuz. Her program dilinde karşılaştığımız gibi Perl içinde de bir takım sorunlarla uğraşmanız gerekiyor. Bu gibi sorunlarla karşılaştığınızda muhakkak yardım isteyin.

Neden Perl?

Perl işlem düzenleme, sıralı işlem yapma konusunda Perl oldukça büyük işler yapmaktadır.  Perl uzantısı .pl olarak belirlenir. Commander ve Linux üzerinde test edilmiş ve kullanıma hazır hale gelen Perl dikakt çekmeyi başarabilmiştir. Perl, yorumlayıcı, nesne yönelimli ve özellik bakımında yüksek bir programlama dilidir. Türkiye’de Perl geliştirmesi ve kullanıcısı azdır. Türkiye’de Perl’e hakim olmak büyük iş imkanları sağlayabiliyor.

Perl Modülleri

Perl’in müşterilerine ilk sözü programlarınız siz yoldayken hazırlanmıştır oldu. Bu sözün arkasında Comprehensive Perl Archive Network yani modül sistemler vardır. Perl birçok modül sistemi kullanarak hizmet vermiştir.  Bu nedenle Perl içerisinde 6500 Perl Modülü ve 3800 Perl geliştiricisi bulunuyor.

Perl ‘in Kullanım Alanları

  1. Veritabanı
  2. Bilimsel, Akademik Alanlar
  3. Güvenlik
  4. Masaüstü Ara Yüz Uygulamaları
  5. Ağ Programlama
  6. Web Uygulamaları
  7. Oyun Programlama

Perl’i Farklı Kılan Özellikleri

  • Kolay ve anlaşılabilir bir ara yüzü vardır.
  • İnsanlar çok kolay şekilde öğrenebilir.
  • Birçok dil desteği sağlıyabiliyor.
  • Diğer programlara göre daha hızlı işlem yapılıyor.
  • Daha disiplinli kod yapısına sahiptir.
  • Tek bir derleyici ile işlem yapabiliyor.
  • Unix
  • Linux
  • Windows
  • Amiga
  • Mac
  • Symbian gibi işletim sistemleriyle uyumludur. Bu program ağ ve veri akışını kolayca yapabiliyor.
  • C ve C++ gibi dillere en uyumlu programdır.

Syntax ve Yazımı

Kod yazımı PHP program diline göre çok yakındır. Syntax gibi nokta ile kod yazma virgül ile kodu tamamlama gibi işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz.

Perl Türleri

  1. Skaler Değişkenler / Scalars
  2. Özel Tablolar / Hashes
  3. Diziler / Arrays

Bir cevap yazın