PHP

PHP Programlama Dilinde Bilinmesi Gerekenler

PHP yazılım dillerinden biridir. Orijinal adı ise Personal Home Page’dir. İnternet için üretilen oldukça geniş kullanımlı, sunucu taraflı ve HTML içine gömülmüş olan programlama dilidir. 1995 yılında ilk defa piyasaya sunulmuştur. Programın yaratıcısı Rasmus Lerdorf’dur. PHP zamanla geliştirilmiştir ve bugünkü PHP toplulukları tarafından devam ediyor. 2013 yılından bu yana 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışıyor. PHP kurulumunun sağlandığı web sunucusu da 2 milyondan oldukça fazladır.

PHP kodları yorumlanmaya açıktır. Sonunda çıktı olarak web sayfası üretilir. Daha sonra bu kodlarla veriyi iyileştirmek adına harici bir dosyaya kaydolur. HTML kodunun içine gömülür. PHP zamanla komut satırı ara yüzü sunacak şekilde gelişmiştir. PHP özgür yazılımlardan biridir ve lisansı ile dağıtılır. Lisans kullanım şartlarında Genel Kamu Lisansı ile örtüşmüyor. Ama web sunucularının çoğuna ve işletim sistemlerinin neredeyse hepsine ücretsiz olarak yüklenebilir.

PHP’nin Tarihi

Rasmus Lerdorf, kendi web sayfasını yönetmek amacıyla betikler yazmaya başladı. Yazdığı bu betikler yardımıyla, özgeçmişi sitede görebiliyor ve site içinde oluşan ziyaretçi sayısını da kaydediyordu. Daha sonraki zamanlarda yazdığı betikleri C ile kodlayarak veri tabanları ile iletişim kuracak ve hızlı çalışacak şekilde sağladı. Yapmış olduğu bu uygulamayı PHP olarak adlandırmayı tercih etti. PHP dinamik web siteleri oluşturmak için oldukça kolay bir yazılım diliydi. 1995 yılında hata ayıklama sürecini hızlandırmak için bu uygulamayı PHP Tools adıyla Usenet üzerinde duyurdu. 2013 yılında Perl benzeri ve PHP içinde yer alan bir form özelliği vardı. Bunun yanı sıra kodların arasına HTML kodu da yerleştirilebiliyor. Bu özellikler gelen ilk sürüm içinde bulunuyordu. Sözdizimi Perl’e benzese de daha basit ve kısıtlı idi. Fakat bir tutarsızlık vardı. Geliştirme süreci aylar boyunca sürmeye devam etti. PHP/FI 2 sürümü ile 1997 yılında duyuruldu. Aradan bir süre geçtikten sonra Andi Gutmans ve Zeev Suraski baştan yazdılar. Yazdıkları uygulamaya farklı bir isim vererek değiştirmek istemişlerdir. PHP: Hypertext Preprocessor olarak değiştirdiler. Bu sayede PHP 3’ü sunmayı başardılar. 1999 yılında ise PHP kodlamasını baştan yapmak üzere Suraski ve Gutmans Zend motorunu geliştirdi. Daha sonra İsrail’de Zend Technologies adlı bir şirket kurdular.

2000 yılında ise Zend Engine 1.0 ile güçlendirilen PHP 4’ün duyurusu yapıldı. 2008 yılında ise 4.4.9 sürümüne gelene kadar aktif olarak geliştirildi. PHP4’ün geliştirmeleri ve güvenlik güncellemeleri bu tarihten sonra durdurulmuştur ve herhangi bir iyileştirme yapılmıyor.

Zend Engine II ile güçlendirilen PHP 5 ise 2004 yılında yayınladı. PHP 5, nesneye yönelik programlama adına daha fazla imkân tanıyor. PHP Veri Nesneleri eklentisiyle birlikte oldukça fazla iyileştirme barındırıyordu. Bunun içinde hızlı bir Arayüz ve performansa yönelik yapılmış olan pek çok çalışma vardır. PHP 4’ün 2008 yılında daha tutarlı olan sürümünün yayınlanması durduruldu. Sadece PHP 5’in güncellemeleri devam etmeye devam etti. PHP içselleştirmiş özelliği barındırmıyordu. Gelen 5.3 sürümü ile eksiklikler ortadan kaldırıldı.

PHP Programlama Dilinin Avantajları

  • Programlama dili ücretsizdir. Yani herhangi bir lisans ücreti ödemeden rahatça kullanabilirsiniz.
  • Açık kodlu bir yazılım dilidir ve sürekli geliştirilebilir konumdadır.
  • PHP derslerine internet üzerindeki pek çok siteden erişebilir. Aynı zamanda oldukça geniş bir PHP kütüphanesine de ulaşmak oldukça mümkündür. Yani bu programlama dilini öğrenmek isteyenler kaynak ve kod erişimi açısından herhangi bir sıkıntı yaşamazlar.
  • Bu yazılım dili bütün işletim sistemleri içinde oldukça rahat bir şekilde çalışabilir ve herhangi bir sorun yaratmaz.
  • Oracle, MySQL gibi veri tabanlarında çalıştığı gibi başka veri tabanlarında da rahatlıkla çalışabilir.
  • PHP’nin asıl çalışma mantığı ise sanıldığı kadar karmaşık değildir. PHP yapısının ve kullanım şeklinin daha kolay olması da rahat bir şekilde öğrenilmesine yardımcı olur.
  • Bu programlama dili kodlarını yazmak adına notepad kadar basit programlar bile oldukça yeterli olacaktır.

PHP Programlama Dilinin Dezavantajları

  • Bu dille yapılacak olan kolay hatalar birçok sayfada oldukça fazla sıkıntılar yaratabilir.
  • PHP, aslında bir script dilidir. Kodları düz yazı dosyalarını kaydettiğimiz gibi kayıt altına almamıza yardımcı olur. Kullanılacağı ortamda ise yorumlayıcı tarafından yorumlanır. Bu sebepten dolayı da detaylı bir programdan cevap almak için aradaki süre oldukça uzayabilir.

Bu yazılım dili Linux işletim sistemi altında oldukça güzel bir performans sergileme imkanına sahiptir. C ve C++ diline biraz benzemesinden dolayı bu dilleri bilen biri iseniz, PHP dilini de rahatlıkla öğrenmiş olacaksınız. Kolay öğrenilmesinden ötürü Facebook, YouTube gibi oldukça popüler olan sitelerin yazılımında kullanıldığını da görebiliriz. Fakat yazılan kodların daha kolay anlaşılabilmesi adına birden çok programcı tarafından geliştirilmesi gerekiyor. Daha büyük programlarda Java yazılım dilinin kullanılması daha uygun olabiliyor. Web tabanlı olan bir yazılım olmasından dolayı PHP kolaydır ve tercih edilir. Çünkü Java, PHP’ye göre daha zor öğrenilen bir yazılım dilidir. Web tasarımlarına PHP oldukça önemli kolaylıklar sağlar. Fakat Google, AJAX’ı 2005 yılında kullanmaya başladıktan sonra tek başına yeterli olamamıştır. AJAX’ı öğrenmek adına JavaScript, HTML ile bir bütün haline gelebilir.

PHP Programlama Dilinin Kullanım Alanları

Web sitelerinin arka planlarında yani daha açık olarak sunucu kısmında çalışır. Bu sayede gerekli olan bazı işlemleri yerine getirir. PHP ile yazılmış olan kodlar tarayıcı tarafından yorumlanmaya açıktır. Yorumlanan kısımlardan sonra bazı sonuçlar üretilir. Çıkan sonuçlarda ise HTML, CSS gibi betik dillerinin görsel ve kullanışlı bir hale getirilmesi sağlanır. Bu sayede kodlanan web sitelerine dinamik web siteleri adı verilir. Kullanım alanlarını ya da neler yapılabileceğini kesin olarak sıralamak mümkün değildir. Çünkü çok farklı alanlar ve işler için kullanım imkânı sağlar. PHP yazılım dili ile yapılacakların sınırı bu programlama dilini kullanan kişilerin hayal gücü ve becerilerine kalmıştır.

PHP ile Tasarlanabilecek Web Siteleri

  • E-Ticaret Siteleri
  • Kullanıcı Etkileşimli Web Siteleri
  • E-Posta Uygulamaları
  • Web Tabanlı Veritabanı Uygulamaları (Sınav Sayfaları, Forumlar gibi)

PHP öğrenmek isteyen kişilerin daha donanımlı bir kursa devam etmeleri gerekiyor. Fakat kendi başınıza yapacağınız çalışmalar sayesinde de yeterli donanıma erişmek mümkün olabilir. Fakat oldukça zaman alabilir. Bu programlama dilini öğrenmek isteyen kişilerin öncelikle zaman ayırması ve biraz sabırlı olması gerekiyor. Tam anlamıyla her şeyini öğrenmek isteyen kişilerin iyi bir eğitim alması şarttır. Gerekli olan bilgileri ulaşmak ise oldukça kolaydır. Bunun için online içeriklerden tutun da kitaplara kadar pek çok kaynak erişimine sahip olabilirsiniz. Ciddi anlamda bu dili öğrenmek istiyorsanız mutlaka bir yerlerden eğitim almanızı tavsiye ederiz. 

PHP ile Değişken Tipleri Nelerdir?

PHP’de oldukça farklı eğişken türleri bulunuyor. Tutulacak olan verilere göre kullanıcı bu verilerden birini seçer.

Tam Sayı Veri Türü

Negatif ya da pozitif, ondalık kısmı olmayan sayılardan oluşur.

Kayan Noktalı Veri Türü

Sayıların ondalık kısımları varsa bunları kayan noktalı veri türüne dahil edebiliriz. Ayrıca sayı ile ondalık kısmı ayırmak için arasına nokta koyulmalıdır.

Karakter Dizileri Veri Türü

Karakterler bir araya gelerek bu veri türünü oluşturur. String veri türlerinde çift tırnak ve tek tırnak olmak üzere iki farklı şekilde tanımlama yapılır. Çift tırnak içinde bulunan farklı değişkenlerin değeri öbür tarafa aktarılır. Tek tırnak içinde farklı bir değişken varsa da yer alan değişkenin değeri baz alınmaz.

Dizi Tipindeki Değişkenler

Diziler oluşturulurken sayısal, karakter gibi dizilerden oluşturulma imkanı vardır. Fakat negatif değer asla almaz.

Bir cevap yazın