Robotik

Robotik Programlama Dili

Kodlama dediğimiz şey aslında bir robotun ya da bilgisayar programının okuyup anlayabileceği yazı talimatları demektir. Bir robot yoluyla tamamlanması gereken görevi bitirebilmelidir. Bu yüzden önce kodun tasarımını yapmalısınız. Sonrasında sonuç için robota yollamanız gerekiyor. Robotik kodlama yapılırken görev süresi bitene kadar gerçek bir şekilde düşünmelerini sağlar ve bu deneme yanılma yoluyla olur. Kod yazacağınız zaman bir robota hangi hareketleri yerine getirmek istediğini söylemeniz gerekiyor. Aynı zamanda kodun doğruluğunda da emin olmalıdırlar. Kod parçaları ilk yazıldığı zamanlarda mükemmel olmayabilir.

Robotik Programlama Dili Nedir?

Kodlamayı günümüzde nasıl kullandığımıza baktığımız zaman aslında hayatımızın her alanında olduğunu görebiliriz. Kodlama hayatımızda gerçekten önemli parçalardan biri haline gelmiştir. Yani elinizi nereye atarsanız atın kodlamanın olduğunu göreceksiniz. Robotik kodlama çalışılan robotun türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Robotik kodlamada asıl amaç, robotun istediğiniz iş hakkında gerçek ve görsel bir bildirim vermesidir. Yani siz doğru kodlamayı yaptığınız sürece robot da istediğiniz şeyleri doğru bir şekilde yerine getirecektir. Kodlama ile robotiği oluşturan kavramlar içine diğer kavramlar girince daha da merak uyandırıcı bir hale gelir. Robotik kodlama öğrenmek isteyen kişiler ekip duygusunu, problem çözmeyi ve daha birçok şeyi öğrenmeye başlayabilir.

Programlama demek robot biliminde geliştirilebilecek bir beceridir aslında. Bu yüzden robotik kodlama dillerini de bilmeniz gerekiyor. Robotik programlama dillerini öğrendiğiniz zaman artık birçok şeyi yapmaya başlayabileceksiniz.

Robotik Programlama Dili Neden Önemlidir?

Robotik kodlama ile birçok alandaki talebin karşılanması sağlanabilir. Robotu programlayarak doğrudan teknolojiyi örnekleyebiliriz. Bunun yanı sıra bilim ve mühendislik alanlarında da bilgi sahibi olunur. Robotik kodlama için en çok tercih edilen dilleri öğrenmeniz sizin adınıza yararlı olacaktır. Eğer bu konuya ilginiz varsa programlama dillerinden robotik kodlamaya hangisi daha uygun öncelikle onu bilmelisiniz. Sonrasında çeşitli içerik ve bilgilendirici kaynaklardan yardım alarak robotik programlama eğitimi alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Kendinizi bu alanda geliştirmeniz oldukça işinize yarayacaktır ve gerçekten robotik kodlama yaparak iyi yerlere gelebilirsiniz.

Programlama Dilleri

C, C++, Java, Python gibi birçok programlama dili bulunuyor. Robotik alanında kullanılan en popüler diller ise C ve C++’tır. Python da kullanılabilir ve makine öğrenimi açısından popüler bir dildir. Robotikte oldukça önemli yazılım araçları vardır. Robot İşletim Sistemi aslında robot uygulamaları oluşturmanıza yarayan bir araçtır. Bunu isterseniz C, Python ya da C++ dilinde yazabilirsiniz. Matlab ise arayüzler ve veri analizi adına ROS ile kullanılır.

C ve C++ programlama dili Robotik kodlamada oldukça yaygın kullanılıyor. Arduino mikrodenetleyici de C’ye dayalı olarak kullanılan bir programlama dilidir. Robotik kodlama yaparken dilin temellerini öğrenmek adına iyi bir yol olabilir.

Arduino ve Raspberry Pi Arasındaki Fark Nedir?

İkisi de robotik kodlama adına oldukça yararlıdır. Aralarında bazı önemli farklar olduğunu bilmemiz gerekiyor.  Arduino basit bir bilgisayar sistemine benzer. Yani bilgisayarda yazıldığı gibi bir programı çalıştırır. Basit bir mikro denetleyicisi olarak çalışır. Çalıştırılan program öncelikle içindeki kod makine diline çevrilecektir. Daha sonra mikro denetleyiciye indirilir. Yani basit olan projelerde Arduino kullanılabilir.

Raspberyy Pi ise normal bilgisayar sistemine benzer. Bu yüzden Arduino’dan daha fazla özelliklidir. Linux işletim sistemine benzer şekilde çalışır.

Bir cevap yazın