Android

Android Nedir ? Andorid Programlama Dilleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler ? Cevapları Yazımızda ! ! !

Yazımıza başlamadan önce Android’in ne olduğundan söz etmek gerekiyor öncelikle. Hayatımıza akıllı telefonların ve teknolojiyle beraber gelişen tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazların girmesiyle artık markaların önemini, hızları ve verimlilikleri belirlemeye başlamıştır. Günümüzde televizyonların ve akıllı saatlerin bile içine girmiş olan işletim sistemleri, bu teknolojik aletler ile bize bir çok yapılacak olanak ve kullanacak uygulama sağlıyor. Günümüzde en bilinenleri IOS Ve Android olarak adlandırılan işletim sistemleri, televizyonda oyun oynamaktan belirli uygulamaları çalıştırmaya hatta tarayıcı ile işlem ve gezinti yapma gibi imkanlara da olanak sağlıyor. Bu yazımızda işte bu popüler (trend) ve kullanışı kolay , verimli işletim sistemlerinden olan Android’i inceleyeceğiz. Android  işletim sistemini incelerken aslında yazılımını yani kodlanmasını sağlayan ve güncel tutulmasında yardımcı olan bir etkenden söz etmek genel olarak işletim sistemini anlamak için de önemlidir. Biraz da Android işletim sistemini oluşturan programlama dillerinden bahsedelim :

Android İşletim Sistemi:

Android İşletim Sistemi,  2008 yılında piyasaya sürülen Linux’u temel alan ve kullanılması için erişiminin ücretsiz olduğu bir işletim sistemidir diyebiliriz.

Android Proglamlama Dİlleri :

Android işletim sisteminin kodlanmasında kullanılan fazlaca programlama dilleri vardır. Şimdi gelin bu programlama dillerine göz atalım:

Java, C, C++, XML, Assembly, Python, Shell Script, Go, Make, D programlama dilleriyle yazılmış olan android günümüzde en trend işletim sistemlerinden birisidir. Kullanımının kolaylığı ve erişim imkanının fazlalığıyla tercih edilen işletim sistemlerinin başında geliyor.

Andorid Programlama Dilleri Hakkında :

Java :

1995 yılında piyasaya sürülen bu programlama dili temel olarak hatasız ve işlevli bir yapıya sahip olmayı kendisiyle bütünleştirerek bir defa kodu yazıp her alanda o kodu çalıştırmayı hedeflemiştir. Kullanımının basit olması ve yaygınlığı nedeniyle çoğu uygulamada karşımıza çıkmaktadır. Ve andorid işletim sisteminin kodlanmasında da bu dil kullanılmıştır.

C :

Bütün programcılar için temel bir dil olan C dili, eğitim kurumlarında da ilk olarak öğretilen dillerden birisidir. Nedeni ise bu dili kavradıktan sonra diğer dillerin kavranması da kolay hale gelir. Orta seviyeli diller sınıfında yer alan C dili android işletim sisteminin kodlanma kısmında da kendini gösteriyor. Bu dil sayesinde çok fazla ve farklı işlem yapılmasa da verimliliği ve kolaylığı sayesinde yazılımcılara fayda sağlıyor.

XML :

Farklı sistemler arasında bilgi değiş tokuşunu sağlamasıyla sadece yazılımcıların değil normal insanların da okumasının kolay olduğu bir yapıya sahip olan bu programlama dili veri saklamada da kullanılır. Ve andorid işletim sisteminin kodlanmasında da bu dil kullanılmıştır.

C++ :

1983 yılında piyasaya sürülen bu programlama dili C dili ile çok benzese de bir kaç istisna ile ayrılmaktadır. İki dilinde birbirine benzer daha doğrusu aynı temelli yapıları vardır fakat sınıflar konusu gibi metodunda ayrılarak farklı dil olduklarını göstermektedirler. Bunun yanı sıra C++ dili de android  işletim sistemini oluşturan dillerden birisidir.

Python :

1990 ‘ lı yılların başında hayatımıza giren bu programlama dili öğrenilmesi en kolay dillerden olmasının yanı sıra günümüzde en fazla tercih edilen diller arasındadır. Söz dizilerinin basitliği ve kolay kavranması ile bu dil  hem göze hitap eden bir yapıya sahipken hem de bu basitlik onun tercih edilmesinin de önünü açmıştır. Ve andorid işletim sisteminin kodlanmasında da bu dil kullanılmıştır.

Assembly :

Öğrenimi ve alışması çok zor olan bir programlama dilidir. Karakter ve söz dizimlerinin diğer dillere göre faklı olması nedeniyle öğrenilirken zorluk çekilmesi muhtemel olan bu dil öğrenildiğinde ve doğru kullanıldığında istenenden fazla verimi sağlar. Assembly de android işletim sisteminin kodlanmasında kullanılan bir programlama dilidir.

Shell Script :

Komut yorumlanması için tasarlanan bir yapının kazandırdığı programlama dilidir.  Ve andorid işletim sisteminin kodlanmasında da bu dil kullanılmıştır.

Go :

2009 Yılında piyasaya sürülen bu programlama dili genel olarak sistemlerin programlanmasında yardımcı olmak için tasarlanmıştır.  Ve andorid işletim sisteminin kodlanmasında da bu dil kullanılmıştır.

D :

Diğer dillere göre daha sade ve okunabilir olan bir programlama dilidir.  Ve andorid işletim sisteminin kodlanmasında bu programlama dili de kullanılmıştır.

Bir cevap yazın