Alt seviye programlama

Alt Seviye Programlama Dilleri

Entegre programlama dillerindendir. Günümüzde yararlandığımız bu dille yazılmış program ile çalışan cihazlar bulunmaktadır. Karmaşık görünse de programlama sonrasında kolaylıklar sağlamaktadır. Programlama dilleri bazen bir veya birden fazla kişi tarafından tasarlanıp, geliştirilebilmektedir. Alt seviye program dilleri makine diline çevrilmesi için ihtiyaç duyulmadan işlemciler tarafındandı çalıştırılabilmektedir. Alt seviye programa dilleri bir compilere ya da interpreter(yorumlayıcı)ihtiyaç duyulmaksızın makine dilini alfabetik olarak basite indirgeyen ve kodlayan dildir. Örnek olarak Assembly ve makine kodları verilebilir. Bu tip yazılım dillerinde programları geliştirmek için işlemci ve bellek hakkında tüm detaylara vakıf olmak gerekir.

Assembly Programlama Dili:

Birinci nesil programlama dilidir. Donanım bileşenleri ve yasaklamaları ile ilgilenen yüksek dillere nazaran bu diller insanlar tarafından kolay okunamazlar. Bu sebeple donanımı ayarlayan ve işleyendir. Bilgisayara yakın olduğu düşünülmektedir. Bu seviyede yazılı programlar ve uygulamalarda donanım üstünde yorum yapılmaz doğrudan yürütülürler. Yüksek seviye programlama dilleriyle ilgili en büyük fark buradan gelmektedir. Bilgisayar işlemcisi yalnızca makine dili yazılmış talimatları yapabilir. Her firmanın bu sebeple kendine özgü makine dili ve assembler yazılımı mevcuttur. Alt seviye programlama dili olan Assembly uzun kodlamalar gerektirdiğinden; bir yazı komutu için 4-5 satırlık kodlamalar kullanabilmektedir. Alt seviyeden bu anlamda kastedilen bu tip dillerin makine dillerine olan benzerlik konusudur. Diller aynı zamanda donanım ile ilişkili olup; bir tip için yazılmış kod başka donanım için uygun olamaz.

Faydaları:

Alt seviye programlama dilinde yazılmış kodlar çok hızlı çalışabilmektedir. Yalnız programı yapan kişinin çok fazla detayla ilgilenmesi gerektiğinden geliştirme yapılması zor olmaktadır. Buna rağmen bilgisayar donanımına direkt erişimde ise; tam hâkimiyet sağlamaktadır. Yazılan kodlar kullanışlı ve hızlı olduğundan çok az bellekle hazırlanıp; çalıştırılırlar. Bir yorumlayıcı ve derleyici olmadığından performans kapasitesi oldukça yüksektir.

Zorlukları:

Alt seviyeli programlama dilinde yazılmış kodlar çok hızlı çalışır ama zorluğu ise; bu tip program dillerinin komutları basittir. Yalnız programcının çok fazla detayla uğraşması gerektiğinden belleklerin geliştirilmesini hayli zorlu kılar.

Makine Dili (Machine Code):

Günümüzde programcılar makine kodu yazabilmek için gerekenleri göz ardı ederek üst düzey dillerden yararlanabilmektedir. Bu durumda makine dili yerine programlama kullanılarak kodlama yapılabilmektedir. Bir programlama diliyle yazılmış kodun çalıştırılabilmesi için, makine diline dönüştürülmesi kesinlikle şarttır. Bu dönüşümde derleyici(compiler)ve yorumlayıcı (interpreter) ile ancak yapılabilir.

Alt seviye Programlama Dili Assembly Programlama Dili ve Makine Dili, Donanım ( işlemci, bellek, hafızadan) oluşmaktadır. Bu sebeple düşük seviyeli programlama dilleri kullanıma yatkın olup; yazılan kodları çok hızlı hazırlanması kolaydır. Ayrıca bellekte de az yer kapladığından kolay çalıştırılabilirler. Bu sebeple makine dilini iyi bilmek önemlidir. Kullanımı ve öğrenimi zor olduğundan yaygın dillerden değildir. Bu sebeple seviye düşükse insan algısı düşer seviye artıkça programcının işi daha kolaylaşır diyebiliriz. Buradan da çıkarılan sonuç gerek işlemci gerek programcı sürekli değişen kendini teknolojiye paralel büyüten yolda ilerlemeye devam etmektedir.

Kullanım Yerleri:

Virüs yazılımlarında, küçük programlama yapımlarında, bazı işletim sistemlerinin çekirdeklerinin yazılımlarında kullanılır.

Bir cevap yazın