Shell

Shell Programlama

Eğer hızlı ve pratik bir programlama yapmak istiyorsanız bunu yapmanın en kısa yolunu sizlere sunan programlama shelldir. Shell programa dilini diğer programlama dillerinden ayıran özelliği ise işletim sisteminin doğal komutlarla çalışabilmesi ve başka herhangi bir yorumlayıcı istememesidir.

Bu programlama dili sayesinde yazmış olduğunuz bir kodu bütün Linux/UNIX sistemlerinde herhangi bir değişiklik yapmadan kullanabilirsiniz. Ayrıca Linux’un altında Shell programlamasıyla birden fazla ve farklı Shell yapabilirsiniz.

Linux Sistemlerinde ve Unix Sistemlerinde yaygın olan bazı sheller;

Shell-Bourne Shell: İlk UNIX olma özelliğini taşıyor ve UNIX’ in dağıtılmasıyla beraber öntanımlı olarak dağıtılır.

Korn : Birçok programlama özelliğini içerisinde barındıran ve sh ile uyum içerisinde olan bölüme deniyor.

Bourne Again Shell: Çok kolay kullanılan, kullanım kolaylığından dolayı en popülerlerden biri olan bash, sh ve ksh  uyumluluğunu koruyor ve etkileşimli kullanımlara yönelik birçok yeniliği de içinde bulunduruyor.

C Shell: C Shell in C program diline benzeyen birçok özelliği mevcuttur. Bu sebeple programcılar tarafından da fazlasıyla tercih edilir.

Tcsh: Shell in en yeni ve donanımlı hali

Bash Kullanarak Yapılan Pratik Programlama

Eğer Linux üzerinden herhangi bir işletim sistemini kullanmak istiyorsanız bun için iki yol var. Bu biri GUI diğeri ise Shell dir.

Konsoldan verilerin toplanılması ve verilen komutların belli bir düzen içerisinde çalıştırılması kabuk programlama yöntemiyle oluyor. Özetle konsolda çalıştırmış olduğunuz herhangi bir komutu belirlediğiniz dosyaya sırası ile yazdıktan sonra basit bir şekilde script yazmış oluyorsunuz. Ayrıca hazırlayacağınız programları belirli amaçlara yönelik programlar için dizi, fonksiyon ve döngü gibi daha yüksek seviyedeki yapılar şeklinde kullanmamız gerekebiliyor. Bunun   için ‘bash’ sizlere yardımcı olacaktır çünkü tüm bunları sağlıyor.

Çevresel Değişkenler

Tüm işletim sistemleri çeşitli ve birbirinden farklı amaçlar üzerine kullanılmak için çevresel değişkenlere sahiptirler. Linux benzeri sistemlerinin yönetimlerinin birçoğu komut satırından yapıldığı sistemler için önem taşıyor.

Linux altında kullanılan birçok değişken vardır. Bunlardan bazıları şunlardır;

USER: O an kullanıcı kimse onu göstermeye yardımcı olur.

PS1: Kullanıcıların komut satırlarındaki işaret dilleri.

HOME: Kullanıcının o an kim olduğunu ve ev dizinini görmek istiyorsanız sizler için bunu sağlıyor.

Çevresel Değişkenleri Tanımlama

İşletim sistemlerinin kurulumlarıyla hazır geleceğinden çevresel değişkenleri kendimiz tanımlayabilir ve bu değişkenleri sürekli kullanabilmek için kaydedebiliriz.

Örneğin KULLANILAMAYANBÖLGE_ adlı çevresel bir değişken tanımlarız ve bunu bütün programlar için geçerli sayacak bir komut oluşturabiliriz.

Yapmış olduğunuz bu tanımlamalar sisteminizin sonraki açılımında kaybolacağı için bu tanımlamaları kalıcı hale getirmelisiniz.

Değişkenler

Programlama yapmak için büyük önem taşıyan değişkenleri bash ile kolayca tanıyabilir ve kullanabiliriz.

Bütün programlama dilleri sizlere kolaylık sağlayabileceği gibi ‘SHELL’ programlama dili de sizlere birçok kolaylık sağlayabilir. Özellikle pratik ve hızlı programlama yapmak istiyorsanız bu programlama dilini mutlaka öğrenmelisiniz.

Bir cevap yazın