programlama dili

Kaç Farklı Programlama Dili Vardır?

Programlama dilleri bilgisayar dünyasının temellerini oluşturuyor. Bu diller sayesinde bilgisayarda ne gibi sorunlar ortaya çıkarsa bu sorunla kontrol edilebilir. Program oluşturmak isteyen kişilerin öncelikle makinelerle anlaşmayı sağlaması gerekiyor. Yani komutlar eşliğinde çalışmasını sağlamamız lazım. Programlama dilleri, hesaplama tanımlamalarını soyut bir makinede oldukça kolay olarak tanımlar. Normal dillerden oldukça farklıdır. Kullandığımız normal diller insanlar arası iletişimi sağlarken programlama dilleri insanların makinelere talimat vermelerine olanak tanır. Bu yazılım dilleri veri yapılarını tanımlama sonrasında verileri işeyip yürütme görevini üstleniyor. Yani bunu kontrol eden soyutlamalar barındırıyor. Programlama dilleri bilgisayara komut vermenize yardımcı olur. Fakat diller aracılığıyla verdiğiniz komutlar, bilgisayarın anlayacağı dilden olmalıdır. Fakat bilgisayarla iletişim kurmak adına oldukça fazla programlama dili bulunuyor. Bu dillerin varlığı sayesinde karmaşık bilgileri daha kolay ve hızlı şekilde çözümleyip anlamaya yardımcı olacaktır.

Yazılımcılar algoritmaları ifade etmek ve bilgisayara ne istediğini anlatması adına bu yolu kullanır. Yani veriler üstünde nasıl bir işlem yapılacağını anlatmaya yardımcı olur. Hatta hangi koşullar altında işlem yapılması gerektiğini tam olarak açıklar. Bu zamana kadar tasarlanmış olduğu bilinen 150’nin üzerinde programlama dili vardır.

Uygulama kısmında, donanım ve yazılım yapılandırmasıyla programı çalıştırmak için alternatif yol sağlar. Programlama dillerinin mantığında iki farklı yaklaşım şekli vardır. Bunlardan ilki derlemedir. İkincisi de yorumlamadır. Programlama dilini uygulayabilmek adına herhangi bir teknik denenebilir. Özellikle donanım odaklı çalışan kişiler yazılımda yoğunlaşanlardan daha hızlıdır. Performans geliştirmelerinde anında derleme programlarının kullanımı tercih edilir. Derleyicilerden toplanan çıktılar donanımlar ya da yorumlayıcı birçok program tarafından çalıştırılma imkanına sahiptir. Yazılım dillerinin büyük bir çoğunluğu İngilizce olarak tasarlanmıştır.

Önceden belirttiğimiz gibi 150’den fazla dilin tasarlanmış olduğunu biliyoruz. Ama bunlar arasından oldukça popüler olarak tercih edilen diller vardır. Bunlardan birkaçını örnek olarak verebiliriz.

·         JavaScript

Bu yazılım dilini kullanmayan bir yazılım geliştirici olmadığını söyleyebiliriz. Web tabanlı geliştirmeler adına farklı özelliklere sahip bir programlama dilidir. Nesne yönelimli ve yüksek seviyeli programlama dili arasında yer alır.

·         Python

Yorumlanmış ve nesne yönelimli, esnek, sağlam bir programlama dilidir. Hızlı bir şekilde çalışmanıza olanak sağlar.

·         Ruby

Web çerçevesinde bir kısım olarak kullanılan açık kaynaklı ve bağımsız olarak tanımlanan bir dildir. Nesne yönelimli komut dosyaları yazmaya yardımcı olur.

·         HTML

Web sayfalarını oluşturmak adına tercih edilen standart dillerden biridir. Metinlerin ve görüntülerin daha düzgün şekilde biçimlendirilmesine yardımcı olur. Bu yüzden tercih edilen yazılım dillerinden biri arasında yer alıyor.

·         C Dili

Daha alt seviyeli uygulamaları geliştirmek adına kullanılan bir dildir. Orta seviyede yer alan bir programlama dili olduğunu belirtelim.

·         C++

Nesne yönelimli, orta düzeyde bir programlama dilidir. C dilinin bir uzantısı olarak kabul edilir ve oldukça tercih edilen programlama dillerinden biridir.

·         C#

Farklı bileşenlere sahip olan bir programlama dilidir. C Sharp kullanıcılar tarafından oldukça sık kullanılan dillerden biri olmuştur.

·         PHP

Veritabanlarıyla oldukça etkin bir çalışma şekli sağlar. Dinamik web sayfaları oluşturmak adına tasarlanan ve açık kaynaklı olan bir yazılım dilidir.

·         Swift

Apple’ın IOS ve OS X uygulamalarını yapmak için açık kaynaklı olan yazılım dillerinden biridir.

·         SQL

Veritabanına erişemeye, eklemeye ve yönetmeye izin veren bir sorgu dili olarak karşımıza çıkıyor.

Bir cevap yazın