Arduino, projeler geliştirmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda bu projeler geliştirilirken elektronik donanım parçaları ile yazılım dilini birleştiren bir platform olmuştur. Yapısında Atmel AVR mikro denetleyicinni yanı sıra çok fazla sayıda elektronik bileşenler bulunmaktadır. Bu kartın gelişiminde ise İtalyan mühendisler aktif rol almıştır. Wiring programlama dili kullanılmaktadır ve Arduino IDE ortamında uygulamalar geliştirilmektedir. Kart için kullanılan dil C diline benzemektedir. Temel bilginiz ile kolayca bir uygulama geliştirebilirsiniz. Yapılan uygulama ise usb kablo ile aktarılabilmektedir. Aynı zamanda kartın yapımında açık kaynaklı kod dili yapısı kullanılmıştır. Yani devre şemaları, pcb baskı devreleri, yerleşim şemaları, programlanabilir devre elemanlarının sahip olduğu kodlar gibi dokümanlar bütün detayları ile beraber herkesin kullanımına açık şekilde sunulmuştur. Kartın sahip olduğu özellikler arasında ise farklı cihazlar ile haberleşmek, devre sensörlerinin okunabilme kolaylığı, giriş ve çıkış anahtar kodlarının kontrolü, buton veya sensör kullanımı ile ışık ve motor hareketleri gerçekleştirebilmesi gibi özellikleri vardır. Aynı zamanda C ya da C ++ dillerinin de kullanılabilmesi, tek başına çalışan yazılımlarla beraber bilgisayar üzerinde çalışabilen yazılımlarında geliştirilmesi gibi birçok özelliğe sahiptir.
Bu kart ile birçok farklı uygulamalar yapılabilir. Kolay olarak çevresi ile etkileşime geçen sistemler tasarlayabilirsiniz. Yaptığınız uygulamaların açık kaynak koldu olmasını sağlayabilirsiniz. Kütüphaneler kullanılarak mikro denetleyiciler hızlıca programlanabilmektedir. Analog ve dijital veriler işlenebilmektedir. Sensörlerden alınan verilerin kullanımı farklı uygulamalar yapılabilir. Ses, ışık ve hareket durumları gibi farklı çıktılar üreten uygulamalar geliştirilebilir.
Günümüz de bu kart o kart çok yaygınlaşmıştır ki birçok insan hobi amaçlı dahi kitlerini alıp kendi minik uygulamalarını yapabilmektedir. Sahip olduğu analog ve dijital pinleri sayesinde sinyalleri işlemek kolaydır. Karta bağlanılan farklı duyu sensörleri ile giriş sinyalleri elde edebilmektedir. Bu sinyalleri işleyerek algoritmalar oluşturur ve farklı çıkış tepkimeleri sergilemektedir. Bundan dolayı da çok sayıda farklı robotlar ve elektronik sistemler tasarlanabilmeye imkan sağlamaktadır. Yani bu kart ile robotik sistemler, dronelar, otomasyon sistemleri, akıllı sistemler, uzaktan kumandalı araçlar, giyilebilir teknoloji projeleri gibi uygulayarak yapılarak geliştirilebilmektedir.