Yorumlamalı bir dil olan python programlama kullanışlı ve güçlü bir dil kullanmayı esas almaktadır. Bu dil incelendiğinde onun diğerlerine göre daha kolay okunduğuna ve eğlenceli bulunduğuna kanaat getirilmektedir. Ayrıca çabuk yazımı onun çok kullanılmasını sağlayan python dili yoruma açık bir program dili olması sebebiyle öğrenimi daha kolay gerçekleşmektedir. Genel olarak bilgisayar kullanırken bu alanla ilgilenenler bu dil hakkında hiçbir bilgiye sahip olmasalar bile onu zorlanmadan anlayabilmektedir. Çabuk programlanma dili olan python aslında çok basit bir uygulama özelliğine sahip dildir. Kendisini hiç bilmeyen kişilerin de bu dili anlaması zaten onun kolay ve yalın bir dil olduğunu kanıtlamaktadır. Dilin olmadığı zaman insanların birbiriyle olan iletişimi nasıl mümkün olmazsa akıcı bir iletişimin gerçekleşmesi dile bağlıdır demek yanlış olmaz. Farklı bölgelere göre değişen diller ayrıca etnik kökenlere göre de ayrım göstermektedir. Bu sayede insanlar etrafındakilerle daha rahat iletişim kurmak için özel bir dil de meydana getirmişlerdir.
İnsanlar nasıl bulundukları coğrafi bölgeye ve şartlara uygun bir dil geliştirmişse bu bilgisayarda istenilen programların uygulanması da dile bağlıdır. Eskiden örneğin hangi unsurlar ön plandaysa o unsur ile alakalı pek çok kelime ve içerik yer almaktadır. Hatta bu unsur hakkında değişik isimlerin yer almasının yanında bunun hakkında çok fazla bilgi üretilmektedir. Bilgisayar programlama dilleri de burada ortaya çıkmaktadır ve bu alanlarda işlev sahibi olmaya devam etmektedir. Bir alette uygulama alanı bulmak açısından dil oluşturmak gereklidir. Bu dillerin bir kısmı dünya çapında ünlenmiş ve bilinir hale gelmişken bazıları sadece o donanıma ait olmaktadır. Programlama dilleri bu açıdan da farklılık gösterdiği gibi daha birçok konuda birbirinden ayrılmaktadır. Bazı diller vardır ki insanlar kendi ortaya çıkarmışçasına o dil hakkında uzman olmuştur ve dilin gerektirdiği tüm kurallara hakimdir. Dil üzerinde oynamalar yapmak da onun katı kurallar içermemesi ve kullanıcıya göre şekil alabilme esnekliğine sahip olup olmamasıyla yakından ilişkilidir.
Bazı diller vardır ki bilgisayar kullanıcısının mantık olarak algılamasına ve onun yorum yeteneğine bağlıdır. Bu tarz diller kullanıcı açısından daha esnek olarak algılandığı için öğrenimi konusunda pek bir zorluk yaşatmamaktadır. Hatta bazı diller üzerinde oynanmasına müsaittir ve kişi kendi özgün tarzından bu dile bir şeyler katabilmektedir. Ancak bazı diller de bahsedilen bu genel olarak eğlenceli nitelikteki dillerin aksine daha katı kurallıdır. Özellikle zor olmalarıyla göze çarpan bu diller dilin gerekli gördüğü bilgiler edinilmeden kendisi hakkında pek fazla bir şey öğrenmek mümkün olmamaktadır. Bu yüzden bu diller yoruma açık olmamasıyla beraber kullanıcının özgün tarzını yansıtamamaktadır. Belirli bir mantık çerçevesinin dar olduğu bu dillerin öğrenilmesi zor olduğu için bu dillerle alakalı iyice kavram bilgisini yoğunlaştırmak gerekmektedir.
Programı kullanan kişi bu emirleri kendisi de verebilir bunun yanında programcının bu emirleri vermesi de bir diğer yüksek ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır. Herkesin programcı olması bilgisayar programının ne kadar kolay olursa olsun mümkün olmadığı gibi herkesten aynı performansın beklenmesi de anlamsızdır. Yazılım ya da program olarak adlandırılan bu sistemler kullanıcı kişinin iletmek istediği emirleri bir kod haline getirmeyi mümkün kılmaktadır. Kodları öğrenmenin eş anlamlısı programlama diline hakim olmak ve onu öğrenmek demektir. Zaman ilerledikçe ve kodlar hazırlandıkça dil hakkında pratik bilgiler elde ediliyor ve kazanılan deneyim sayesinde programlamanın mantığına ulaşılabiliyor.
En Ünlü Python Programa Nelerdir?
- İstihza.com
- Ubuntu yazılım merkezi
- Metin 2 oyununun büyük bir kısmı
- Gımp e ait birçok betik
- Ubuntu kurulum sihirbazı
- Büyük bir oranda blender
- Linux ve GNU dağıtımına sahip birçok programın büyük bir bölümü
- Youtube ve Google büyük kısmı
Güçlü bir dil olan Python dili aynı zamanda eğlenceli bir şekilde okunabilen bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır. Yorumlamalı bir dil olarak göze çarpan Python dili çabuk yazılabilmesiyle de çok işlek bir dil haline gelmiştir. C diline python kodlarının çevrilip araştırılması yine python yorumlayıcısıyla mümkün olmaktadır. Geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan bu dil kolay anlaşılır olması yönüyle ençok tercih edilen diller arasında kendisine yer edinmiştir. Bu sayede python dili kolaylığı ve çabuk kavranan mantığıyla dünyada en çok kullanılmış ve öğrenilmiş bilgisayar dillerinden biri haline gelmiştir. Yorumlayıcısı sayesinde kendisinden edindiği kodları C diline dönüştürerek çalıştırmayı başaran Python aynı zamanda eğlenceli bir dil olarak da kullanım sıklığını artırmıştır. Guido Van Roussum python’un çalışmasını sağlamış ve bu projeyi ortaya 1990 senesinde çıkarmıştır.
Türkçe kaynaklara göz atıldığında pythona rastlamak pek mümkün olmasa da diğer birçok dil arasında kendisine yer edinmeyi başarmıştır. Hatta diğer birçok dile göre daha düzenli yapıya sahip olmasıyla bilinen python kendisi hakkında iki kaynak çıkarılmıştır. Bu önemli kaynaklar yardımıyla python hakkında birçok bilgiye erişim mümkün olmaktadır. Python sitesinin orijinal versiyonundan kendisi hakkında belgeli ve kesin bilgilere ulaşmanız daha kolay olacaktır. Bu yüzden arama motorunda yapmış olduğunuz python araştırmaları genel olarak eksik olacaktır. İngilizce açısından çok kaynağa sahip olan python hakkında yine arama motorunda bu dille alakalı kaynaklara rastlayabilirsiniz çünkü İngilizceyle alakalı sıkıntı yoktur.
Programlamanın mantığını kavramak ve programlama dilinin içeriğine hakim olmak tam bir programlama tasarlamaktan önce gelen unsurlar olarak yer almaktadır. Bu unsurlar öğrenildikten ve bunlara dikkat edildikten sonra programlar başlatılmalı ve gerekli uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Yazım sürecinde bilgisayara aktarılmış emirlerin yer aldığı bu sistemde programlama en temel itibariyle bu yönde gerçekleşmektedir. Bilgisayara uygun bir dilde yazılmış olmasıyla beraber bilgisayara yönlendirilmiş emirlerin karşılık alınması gerçekleşmektedir. Aksi halde emirlerin cevaplanması mümkün olmaz, dil programa uygun yapılmalıdır. Makine dili insanlar açısından zor algılandığı için programlama dilleri ortaya çıkmış olsa da bilgisayara emir iletmenin esas itibariyle makine dilinden geçtiği bir gerçektir. Makine diline farklı birçok yolla evrilen programlama dilleri çok sayıda yer alarak bilgisayar kullanıcılarının seçenek dosyasını artırmaktadır. Python yorumlayıcısının yer alması böyle çok kullanılan dilin bilgisayarda kullanılması için gerekli görülmektedir. Gnu/Linux dağıtımında pythona ait 2. Ve3. Sürümler hazır bir biçimde karşınıza çıkıyor.
Uç Birim Ve Etkileşimli Kabuk
Çok büyük bir araç olarak bilinen etkileşimli kabuk aslında diğer programlama dillerine ve bunun yanında python programlama diline özel olarak destek olmaktadır. Kodlar etkileşim kabuğuna girildikten sonra ileriye giderek kod işletilmesi sağlanmaktadır. Python 3 ailesinin içerisine giriş yapmanız bu uç birime yazılan kodu girdiğiniz anda verdiğiniz komutla mümkün oluyor. İstediğiniz kadar kodu buraya yazarak onların çalışmasını sağlayabilirsiniz. Aktarılan kodlar belirli bir aralıktan sonra karmaşık hale gelecek anlaşılması güç olacaktır. Bilgisayar kullanıcısına göre farklılık gösteren bu durum genel olarak gözlenmiş bir hal olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda İpython 3 yazılımı devreye girmektedir. Kendisi aslında bir programı ifade etmekte ve aynı isimdeki ailesini değişik versiyonla bizim karşımıza getirmekte olup kodların karmaşık yapısından kullanıcıyı kurtararak rahat yazılımı sağlamaktadır.