Belli bir algoritmayı programcının ifade etmek amacıyla kullandığı standart haline gelmiş bir notasyon olan programlama dili bir programcı komutları yazmak amacıyla farklı çeşitlere sahip olmaktadır. Program dillerinin sayısına bakıldığında 2400’den fazla program dilinin yapıldığı gözlerden kaçmamış bir detaydır. 3 gruba ayrılan program dilleri programlama dillerinin insanların algılanmasına göre sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflar çeşitli yönlerden farklı olduğu gibi her dilin zorluk derecesi ve kullanıldığı alan birbirinden farklı nitelikler göstermektedir.
Alt seviye program dillerine göz atıldığında makine koduna çok benzer olan bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmiş makine hakimiyeti özelliği gösteren bu program dili mikro işlemciler hakkında bu programlama dillerini bilen kişilerin bilgi sahibi olması gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Orta seviye program dillerinde ise hem alt seviye hem de üst seviye programlama yapılabildiği ve bunların esnek bir dil olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Programlama hakimiyetini azaltan üst seviye program dilleri ise yalnızca belli fonksiyonlar etrafında çalışan ve belli düzenlemelerle ilgilenen olay tabanlı programlama dilleri olarak isimlendirilen programlama dilleridir . Kaynak programdan çıkan orta ya da yüksek seviyeli program dilleri derlenip düzenlendikten sonra amaç programına gönderilir. Burada makine dili olan düşük seviye programlama diline dönüştürülür.
Yapılması gereken işlemlerin bütünü anlamına gelen program kelimesi belirli düzen ve şartların oluşmasını gerektirir. Bu şartlar ve düzen oluşmadığı takdirde programın işleyişi tamamlanmadığı gibi ortaya bir program çıkması da söz konusu değildir. Elektronik devrelere ya da bilgisayara yaptırılması gereken işi ortaya koyan program terimi komutlar halinde yazmaktadır. Bilgisayara hangi işin ne şekilde uygulanabileceği programlama dilleri sayesinde edinilen bilgiler arasında yer almaktadır. En çok kullanılan birkaç tane programlama dilinin olmasının yanı sıra şu zamana kadar 300’den fazla programlama dilinin ortaya çıkarıldığı dikkat edilen ayrıntılar arasındadır. Bilgisayarlarda bir programın işlenmesi ve devamının getirilmesi açısından çok önemli olan diller farklı işlevlere sahip olmasıyla beraber çeşitli konularda karşımıza çıkmaktadır.
Assembly Programlama Dili Nedir?
Karmaşık programlar yazmak için kullanılan assembly dili aynı zamanda alt seviye programlama bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır. Hedef mimarisine sıkı sıkıya bağlı olan assembly dili programları genel olarak platformdan bağımsız olarak yer alan üst seviyeli programlar gibi değildir. Assembleri derleyiciden ayıran en önemli fark onun bire bir dönüşüm yapmasıdır ve kendisinin assembly dilini makine koduna çeviren bir program olmasıdır.
Anormal performans hususları söz konusu olduğu vakit çok yaygın kullanılan assembly dili aynı zamanda öncelikle doğrudan donanım manipülasyonlarında kullanım alanı da bulmuştur. Gerçek zaman uygulamalarının yanında alt seviyeli dahili ile cihaz sürücüleri bu dilin tipik uygulamaları arasında kendisine yer edinmiştir.
Alfabetik ifadelerle kullanılan ve insanların zor algıladığı dili değiştirerek kolay bir yöntemle onların karşısına çıkan bu dil orta seviyeli bir yazılım ortaya çıkarmasıyla karmaşık yapının önüne geçmektedir. Daha az sürede daha fazla işi tamamlama amacıyla ortaya çıkarılmış olan bu dil günümüzde beklenen kullanılma eğiliminde olmasa da eskiden çok fazla tercih edilen bir dil olarak bilinmekteydi. Bu dil anormal performans gibi konular ortaya çıktığı zaman genel olarak tercih edilen diller arasında yer almaktadır.
Basic Programlama Dili Nedir?
Thomas Eugene Kurtz ile John Kemeny tarafından 1964 senesinde ortaya çıkarılan Basic dili amacı bakımından eğitimle çok benzer bir bağlantısı olan dil çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bill Gates ile Paul Allen isimli Microsoft’un kurucuları olan kişiler ilk basic dili uygulamasını mikrobilgisayarlar için ortaya koymayı başarmıştır. Kullanımı ile öğrenmesinin kolay olduğu düşünülen bir dil olan basic dilleri farklı çeşitlerden meydana gelmiştir. Bunlar:
- QBasic
- Turbo Basic
- Power Basic
- BasicA
- Visual Basic
- Visuaul Basic. Net
Üst düzey programlama dili olan basic programlama dili Amerika birleşik devletlerinde ortaya çıkarılmış ve çeşitli türevleriyle günümüze ulaşmış bir dil programlanma çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Programlama dilleri arasında uygulanması açısından da kolaylık sağlayan basic programlama dili aynı zamanda öğrenmesi açısından da sıkıntı yaratmamaktadır. Windows programının belirli bir bölümü oluşturulmuştur. Makro programlarda çok pratiklik sağlayan basic dili her Microsoft Office paketinde bir basic türevi yer almaktadır.
C Programlama Dili Nedir?
At & t bell laboratuvarında 1969 ve 1974 seneleri arasında ilk defa gelişim evrelerini gösteren C programlama dilinin 1972 senesinde en yaratıcı devrini yaşadığı Ritchie tarafından dile getirilmiştir. Yeni dile C isminin verilmesi dilin pek çok özelliğinin B isimli bir dilden türemesinden dolayıdır. C standardı ortaya çıkarmak için Amerikan ulusal standartlar enstitüsü çalışmalara başlamış ve 1983 senesinde bu amaca uygun bir kurul meydana getirdiği ANSI C olarak bu versiyonunun adlandırıldığı bu dil genel olarak c programlarının birçoğunun yazılma şeklini içermektedir.
En popüler dillerden biri olarak günümüzde yer alan C programlama dili birçok programda yer almasının yanında Minix, Microsoft Windows gibi ünlü programlarda da işlev sahibidir.
Standarda uyumlu her derleyici yardımıyla doğru bir şekilde derlenip çalıştırılabilir olan sadece C standardı kullanılarak yazılmış bir programa özgüdür. Derleyici ya da belirli bir platform gerektiren programlar standart olmayan kütüphaneler tarafından ortaya konmuştur. C++ dilinin oluşturulma sebeplerinden en önemlisi de C programlama dilinin çok keskin olmasıdır.
C++ Programlama Dili Nedir?
Genel amaçlı bir programlama dili olan ve yaygın olarak kullanma alanına sahip, çok paradigmalı olmasıyla bilinen bir dildir. Aynı zamanda C++ programı olarak karşımıza çıkan diller arasında genel olarak her C programı yer almaktadır. Buna rağmen C programına dahil edilmeyenler arasında C++ programlama dili de yer alabilmektedir. Sınıflar, C++ dilinin nesne yönelimli bir dil olmasına ve C++ dilini C dilinden ayıran en önemli özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Var olan türlerden yenilerinin üretilmesi ya da yeni veri türlerinin ortaya çıkması sınıflar sayesinde mümkün olmaktadır. Fonksiyonlar kümesini ifade eden operatörler özel olarak anlamlandırılmış niteliktedir. Dilin semantik yapısı içerisinde özel bir şekilde değerlendirilen bu fonksiyonlar farklı bir biçimde çağırılmaktadır.
+ operatör fonksiyonunun çağırılacağını ifade eden bu işaret derleyiciye bu şekilde bir ileti sunar. C++ dilinde C dilinden farklı olarak özelleştirme yoluyla operatörlerin bir çoğunda aşırı yükleme yolu kullanılmaktadır.
Üç aşamadan meydana gelen C++ programlanma dilinin kodları farklı bir yapılanmada meydana gelmemiştir. Bağlama, ön işlemci ve kodun dönüştürülmesi gibi adımların takip edilmesi gereklidir. Basit bir yorumlayıcı olarak adlandırılan ön işlemci ilk aşamayı oluşturmaktadır. # karakteriyle başlangıç sağlayan ön işlemci direktifleri yer almaktadır. Ön işlemci tarafından bu işaretin konulması ardındaki işlem takip edilir. Ayrıca beyaz boşluk dışında hiçbir şeyin bu özel karakterden önce bulunmaması gerekmektedir. İşlemciye özel direktifler vermek gibi işlemlerin yanı sıra dosyaya bir başka dosya dahil etmek amacıyla da kullanılmaktadır.
Pascal Programlama Dili Nedir?
Birçok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten bu dil yapısal programlamayı derleyiciler için daha kolay bir şekle sunmak amacıyla ortaya konmuştur.