programlama dilleri

Programlama Dilleri

Teknik anlamda bir sorunu çözüme kavuşturmak için bilgisayar dili kullanılır. Elektronik cihazlar çok çeşitli amaçlar için tasarlanmıştır ve birbirleri ile uyum içinde çalışmaları gerekir. Bu sırada görevlerini yerine getirebilmelerini sağlayan bazı komutlar vardır. Bu komutlara makine komutları denir. Bu komutların oluşmasında ise programlama dilleri kullanılır. Bu dilleri kullanarak uygulama yapan kişi ise programcı olarak isimlendirilir.

Bir programın oluşturulabilmesi için önce elimizdeki cihazı tanımak gerekir. Bu sayede hangi komutun ne zaman yerine getirileceği bilgisi girilmiş cihaza olur. İnsan ve teknolojik cihazlar arasındaki iletişim ağı da programlama dilleridir. Bu dillerin üç adet seviyesi vardır:

  • Yüksek seviyeli programlama dilleri

Bu diller günlük konuşma diline yakındır. Bu nedenle de yüksek seviyelidir.

  • Orta seviyeli programlama dilleri

Konuşma diline çok da yakın değildir. Makine diline de tam olarak yakın olmadığı için orta seviyeli dil olarak adlandırılır.

  • Alt (Düşük) seviyeli programlama dilleri

Makine diline en yakın programlama dilidir.

Programlama türleri bakımından birbirinden ayrılır. Bu türler dört tanedir:

  • Yapısal olan programlamalar
  • Modüler olan programlamalar
  • Nesne tabanlı olan programlamalar
  • Olay temelli olan programlamalar

Bu programlama türlerini sırası ile tanımlayacak olursak:

  • Yapısal programlama: Alt fonksiyonların kullanıldığı programlama tekniğidir. Yazılımın kontrolü kolay yapılır. Hata yapma payı azdır. Fazladan kodlar bulunmaz.
  • Modüler programlama: Alt fonksiyon modüllerinin kullanıldığı tekniktir. Değişkenler ana programda tanımlıdır. Her modülün kendi verisi vardır.
  • Nesne tabanlı programlama: Yazılımın üretim aşamasında hazır nesneler kullanılır. Nesneler kendisinin bir kopyasını oluşturabilir ve iş bitiminde kendini yok edebilir. Böylece alt programlara gerek kalmaz.
  • Olay temelli programlama: yapılan işleme göre program kendi kendine hareket eder. İşlemleri daha basittir. Kullanışlıdır.

Yaygınca kullanılan programlama dilleri

Programlama dillerinin her biri özel bir gaye için vardır. Birbirinden farklı sorunları çözmek için kullanılırlar.

“C” Programlama dilini tanıyalım

Tek platformda kullanılmaz. Birden fazla yerde kullanılabilmesi gerekçesiyle taşınabilirdir. Güvenilir bir dildir. Yapısal olarak esnektir.

“C++” Programlama dilini tanıyalım

C ‘den türemiştir. Arayüz uygulamalarında, grafiklerde, ticari içerikli yazılımlarda, oyun motoru yazılımlarında kullanılır. C++ ile bazı uygulamalar yapılmıştır, bunlar: Winamp, Mozilla Firefox, Google Chrome gibi daha pek çok adope uygulamasıdır.

“C#” Programlama dilini tanıyalım

Web programlamaları, masaüstü programlamaları, mobil uygulamalar, internet uygulamaları gibi yerlerde yazılımı geliştirmek amacıyla kullanılır.

“JAVA” Programlama dilini tanıyalım

Nesneye yönelir. Bağımsız bir platforma sahiptir. Her bilgisayarda çalışır.

“PHP” Programlama dilini tanıyalım

Sunucu tarafından çalıştırılır (Server). Verileri HTML olarak gösterir (Google Chrome, internet Explorer).

“PYTHON” Programlama dilini tanıyalım

Hızlıdır. Her platform üzerinde sorunsuz çalışır. Web yazılımları, Hacking programlamalarında, Arduino uygulamalarında kullanılır.

“VİSUAL BASİC” programlama dilini tanıyalım

Windows tabanı olan uygulamaların tamamında kullanılır.

Türleri:

  • Visual Basic for Applications
  • VBScript
  • Visual Basic.NET

 “DELPHI” Programlama dilini tanıyalım

Mobil uygulama, masaüstü, web, konsol gibi platformlar için geliştirilmiş olan Turbo Pascal’ ın görsel sürümüdür.

“MATLAB” Programlama dilini tanıyalım

Mobil uygulama, matlab, masaüstü, web, konsol gibi platformlar için geliştirilmiş olan Turbo Pascal’ ın görsel sürümüdür.

“ASSEMBLY” Programlama dilini tanıyalım

Alfabe sırasına sokar ve ona göre bir kodlama yapar. Küçük bir komutu oluşturmak için uzun uzun kod yazmak gerekir. Elektronik aletlerde kullanılır.

Programlama konusunda başarılı olmak tam anlamıyla öğrenip, kavrayabilmek için öncelikle yabancı dil konusunda bireyin kendisini geliştirmesi gerekir. Hangi alanda ilerlemek istediğine emin olmalıdır. Seçilen alana göre bir programlama dili tercih edilmeli ve kullanma becerisi geliştirilmelidir. Algoritma yapısı tam anlamıyla öğrenilmelidir çünkü bu konuda tam bir yapı taşıdır. Mevcut kaynaklardan teknik anlamda bilgi edinmek son derece gerekli olan bir şeydir. Yazılan ve geliştirilen kodları daha açık ve anlaşılır bir hale getirmek isteniyor ise yorum satırları yardımı ile kodları desteklemek gerekir. Yeniğe açık ve sabırlı olunması gerekir çünkü yazılım ve kodlama zevkli olduğu kadar karmaşık da bir iştir.

Bir cevap yazın