Olay temelli programlama, Zamanla bu teknoloji kullanıcıların istekleri doğrultusunda ve ihtiyaçlar doğrultusunda değişmeye başladı. Daha sonra zengin grafik ara birimli işletim sistemlerinin de gelmesiyle kullanıcılar, sürükleyip bırakmalar, fare tıklamaları, bir resme çift tıklama, listedeki öğeleri değiştirme vb. aksiyonlarının sonucunda oluşturulan programların daha geniş çapta ve etkili bir şeyler yapması beklenildi.
Olaya dayalı programlama yöntemi daha iyi anlayabilmemiz için öncelikle olay kavramını iyi anlamamız gerekir. Bunun için sizlere önce olay kavramını açıklamak gerekiyor.
Olay; işletim sistemi, kullanıcı, girdi araçları ve çevresel birimlerce oluşturulan etkiye deniyor. Örneğin kullanıcının fare tıklamasıyla mesaj yazmayı sağlayan bir program oluşturmak istemesi bir olay örneğidir. Bunun için sizlerin DOS tabanlı programlamada farenin konumunu, farenin düğmesini, düğme tıklandığında tekrar tanımlamaya ve bir işaretçiye ihtiyacınız var.
Olay Temelli Programlama Nedir?
Programların akışlarını kullanıcıların davranışlarına göre yönlendirmeye yardımcı olan bir programlama yöntemidir.
Olay temelli programa üretilen yazılımların kullanıcıların yapacakları işleme göre programın hareket etmesinde kullandığı programlardır. Bu programlama tekniğinde kullanılan en yaygın yer Mouse menüler ve pencerelerdir. İşlemlerin daha basit, anlaşılır, fonksiyonel ve kullanışlı olmasını bu sağlıyor.
Ayrıca Windows alt yapılı uygulamaları hazırlarken kesinlikle uygulamamızda bir tane Windows formu bulundururuz bunların geneline ise winform adını veriyoruz. Bunları herhangi bir uygulamamızın üzerinde gerektirdiği şekiller altında kontrolü sağlarken kullanabiliriz.
Olay temelli program öğrenmek sizler için birçok kolaylık sağlayacak ve sizlerin davranışlarınıza göre yönlendirilen bir program olacağı için işinize fazlasıyla yarayacak bir programdır. Ayrıca programı öğrenmek istiyorsanız öncelikle nasıl kullandığını iyi araştırıp kendinizi bu konuda donanımlı hale getirmelisiniz.