C#, uzun yıllar boyunca yazılım sektöründe en sık kullanılan C ve C++ dillerinden türetilerek ortaya çıkartılmıştır. Bunun yanı sıra C#, Java ile de birçok ortak noktada benzerlik gösterir. Bu iki programlama dili de, ortak taşınabilir programlama dili olarak kabul görür. C# programlama dilinin en büyük özelliği, Net Framework platformu için özel tasarlanmış bir dil olmasıdır. Bu platformda nesne yönelimli bir yazılım dili olarak karşımıza çıkar. Daha doğrusu nesneler önceden bu platformda sınıflar halinde yazılıp bizlere sunulmuştur. Yazılımcılar sadece o nesneleri sürükleyerek amaçlarına uygun şekilde kullanır. Tabı kod satırlarında düzenleme işlemleri yaparak ta daha özgün programlar oluşturabilirler.
C#, Microsoft olarak geliştirilen en popüler programlama dilidir. Bu programlama dilini geliştirmelerindeki en büyük neden, C++ ve Visual Basic dillerindeki tutarsızlıklardır. Başlangıçta bu amaca uygun olarak piyasaya çıksa da sonradan nesne yönelimli diller arasında yerini almayı başardı.
.Net Framework Nedir?
C# ile .NET Framework çoğu insanın gözünde tek bir kavram olarak canlanır. Fakat bu iki kavram birbirinden oldukça farklı olup ortak bir amaç için geliştirilmiştir. C# nesle yönelimli dil olarak karşımıza çıkarken, .NET Framework daha çok C# dilini geliştirmek için gerekli ortamı sağlar. Bunun yanı sıra Microsoft şirketi C# dilini Net Framework ortamında kod yazıp geliştirmek için çıkarmıştır. C# dilinin içerisinde bulunan birçok kaynak ve kütüphane .Net Framework ‘un içinde de tanımlanmıştır.
C# Avantajları ve Kullanım Alanları
Avantajları:
Hızlı bir çalışma yapısının yanı sıra derleme ve uygulama süresini de kısa tutan bir programlama dilidir.
Nesne tabanlı programlama dillerinden, gerçek hayata en uygun programlama dili olarak seçilmiştir.
C#, çok geniş yelpazelere olan zengin bir kütüphaneye sahiptir.
Çapraz platformlarda kod yazma olanağı sağlayarak birden fazla platformda çalışma imkânı sunar.
Kodların birçoğunun kütüphaneden bulunması farklı programlar geliştirirken kolaylık sağlar.
C# dili geliştirilmesi çok kolaydır.
Çok farklı kullanım alanlarına sahip olması programlama dilleri arasında da kullanışlı olmasına olanak sağladı.
Kullanım Alanları:
Mobil programlama, oyun programlama, nesnelerin internette programlanabilmesi, web programları ve masaüstü programlarında kullanılır. Bu kullanım alanlarını incelemek gerekirse;
Masaüstü programlar için Windows uygulamaları geliştirilmiştir.
Web için HTML, CSS, JS ve diğer kapsamlı kütüphaneler C# dilinde kullanılabilir hale getirildi. Bunun yanı sıra ASP.NET teknolojisinde de programlanabilir bir dil olarak karşımıza çıkar.
Mobil Programlama için Xamarin ile tüm platformlarda tek kodla mobil oyunlar geliştirilebilir.
Oyun Programlama için C# dilini kullanabilirsiniz.