(Aho Weinberger Kernighan) “Aho Weinberger Kernighan“; metin dosyalarını işlemek için yapılmıştır.ve de UNİX işletim sistemini de içeren bir programlama dilidir ayrıca. C programlama dili gibi derlenen dillerden farklı olarak yorumlanan bir betik dildir. Örüntü temelli ve işleme dildir yani yeni versiyonu ve alternatifi de bulunmaktadır. Komut kullanımında her satır ve sütün ayrı olarak ayrışır ve döngü sonunda da uygun bir şekilde sunulur. Günümüzde de Sed ve Kabuk programlamada (sistem yönetimi komutları veren) kullanılır.1988 de genel kullanıma sunulmuştur. Adını yazarlarının soyadlarından almıştır.
Awk(Aho Weinberger Kernighan) Nerelerde Kullanılır?
Awk genellikle metin işleme ve de veri çıkarma raporlama aracı olması için kullanılan kendi etki alanına özgü bir dildir. Bu özellik çoğu UNİX benzeri işletim sistemlerinin ortak özelliğidir. Metinleri ayıklama konusunda da kullanılan AWK dili bir dizi eylemden oluşan veri odaklı bir komut dosyası yazma dilidir. Bu amaçlara uygun olarak kullanılır. Sınırlı bir amaca hizmet eder diyebiliriz çünkü özellikle tek satırlı programları desteklemek için tasarlanmış olsada, AWK’nın ilk Bell Labs kullanıcıları bile genellikle iyi yapılandırılmış büyük AWK programları yazdı. 1970’lerde de meşhur Bell laboratuarlarında kuruldu. Metinlerin, düzenlenmesi, tasarlanması, dizilimi için çeşitli sektörlerde kullanılsa da bu programlama diliniz kullanımı genellikle teknik olarak geliştiriciler ve yazılımcılar arasında kullanımı yaygındır.
1988 yılında AWK önemli oranda revize edildi ve geliştirildi. Sed’de aynen AWK gibi metin işleme için tasarlanmıştır satır yönelimli veri güdümlü paradigmayı paylaşırlar.
. Dönüştürülebilir aynı zamanda ayrıca da veriler değerlendirilip isteğe göre programlandırılabilir. Bunlara ek olarak c dili gibi genel programlama yapıları içermektedir. Bu sebepten dolayı da tam donanımlı bir programla dili olarak da geçmektedir literatürde. Daha sonradan geliştirilen bu programlama dili de rekabete girdi AWK ile ve bu nedenle de biraz AWK kullanımı azalmış oldu diyebiliriz. AWK hata mesajı sunmaz ayrıca da hatanın nerede olduğunun ve neden kaynaklandığının daha iyi belirlemek için GAWK ‘da anlaşılır.
Komutların nasıl verildiğine de değinmek gerekir. Buna ek komutlarda koşulda belirtmek isteyebiliriz.
Awk Komutunun temel kullanım özelliklerine değinmekte fayda var öncelikle. Linux Grep Komutu Kullanımı ve Linux Sed Komutu birbirlerine ve AWK ‘ye benzer. AWK Kullanımında Filtreleme ve Matematiksel İşlemler de yapılır. Dolayısıyla bu kullanım amacına göre işlemler yapmak istiyorsanız da tercih edebilirsiniz. Linux’da her şey bir dosya olduğundan dosya içindeki ayarların bulunması ve bunların da ayrıca listelenmesi oldukça zaman alıcıdır. Bu durumlarda da dosya içerisindeki istenen değeri almak ve listelemek için geniş bir kullanımı olan AWK komutunu kullanmak faydalı olacaktır. AWK kullanımında özel karakterler bulunmaktadır. Özel karakterler dışında da elbette kullanılabilecek farklı özellikli karakterler mevcuttur. Aynı zamanda veri içeriğini de düzenleyebilirsiniz AWK komutlarıyla. Bizim noktalama işaretleri olarak kullandığımız birçok özel işaretler ile komutları kullanabilirsiniz, virgüller sütunları sıralayabilir ya da var olan sırayı bir değişkene atayabilirsiniz. En sonda elde ettiğiniz dosya Awk ‘…’ dosya şeklinde ifade edilir. Linux Awk kullanımı ve Awk komutunun temel özelliklerini bilmek ve kullanmak zordur ancak öğrenilmesiyle de fayda sağlayabileceğiniz birçok konu var.