Ada

Ada Nedir? Ada Hakkında? Ada Kullanım Alanları?

Ada Pascal ve diğer tüm program dillerinden ortaya çıkmış, zorunlu ve nesne odaklı programlama dilidir. Ada üst düzey programlama dili olarak karışımıza çıkabiliyor. Ada içerisinde güçlü kod yazma, nesne odaklı, eş zamanlı ve ileti gönderme konusunda iyi bir program dilidir. Ada kod yazma ve hata derlemesi konusunda oldukça yararlı bir programdır. Ada’nın en son sürümü 2012 olarak biliniyor.

Ada Hakkında

Ada program dili Amerika Savunma Bakanlığı’nın öncülüğünde 1970 ve 1980 yıllarında geliştirilmiş bir programdır. Dod en büyük bilgisayar ağanın olduğu yerlerden bir tanesidir.  Dod birçok yazılım ve program diline ihtiyaç duyan bir mekanizmaydı. Bu mekanizmaların ihtiyaç duyduğu yazılımı bulmak için arayış yapmaya başladı. Gerekli program dilini bulmak için tüm yazılımcıların katılacağı bir yarışma düzenleme kararı aldı. Yarışmayı kazanan yazılımcı Ada program dilini Amerikan Savunma Bakanlığı’na armağan etti. Ada ile ilgili tüm kodlar 1984 yılında kamuoyuna paylaşıldı. Ada program diline hakim olan ilk yazılımcı Charles Babbage’ydi.  Charles, 1981 yılında Ada’dan  esinlenerek program dilini yazmaya başladı. 1982 yılında bu dil tüm yazılımcılar tarafından kabul gördü. Daha sonra Ada’nın gelişimi tamamlandı.

Ada Dilinin Amaçları

Ada,  önemli ve sistemsel programların açığını kapatmak için kullanılan bir program dilidir. Fransa tarafından geliştirilen Ada, askeri bilgisayarların program dili olarak Amerika Savunma Bakanlığı’na  verildi. Daha sonra savunma sistemleri ile kalmayıp, hava yollarına kadar kullanıldı. Ada’nın yazılım ve kullanım hedefi dildir.  Askeri mühendisler şuanda Ada’nın maliyetini düşürüp daha fazla yarar sağlamayı planlıyorlar.

Ada’nın Hedef Kitlesi

Ada, üst seviye program dillerinden bir tanesidir. Günümüzde Ada askeri savunma, hava yolları ve uzay bilimlerine hizmet vermektedir. Özellikle kritik durumların düzetilmesinde ve uzay konusunda büyük yararları vardır.

Ada’nın Desteklediği Paradigmalar

Ada yazılım dili OOP ‘u en çok destekleyen program dillerinden bir tanesidir.  Ada saklama, sarmalama ve soyutlama işlemlerinden rakiplerinden çok iyi durumdadır.  Özellikle ADA2005 sürümü birçok konuda alternatif sunmayı başarabilmiştir. Ada program dili Multi-Tasking gibi önemli süreçleri destekleyebiliyor.

Ada Aritmetik İşlem Notasyonu

Ada’nın işlem kodu İnfix olarak belirlenmiştir. Bildiklerimizden ziyade infix ile farklı bir bağı vardır.  Operatörlerin diğer operatörlerle kurduğu ağı temsil etmektedir.  Bu süreçte operatör alanını çözer ve en uygun ağı yakalamayı başarır.

Ada Değişken Kapsamları

Ada program dillerini toplamda 2 biçimde ele almamız gerekiyor. Lexical Scope ve Dynmic Scope ada dillerinin iki farklı yöntemi olarak biliniyor. İki yöntem arasındaki farklar şöyledir:

  1. Bahsedilen adın yapabildikleri
  2. Söz dağıtımı ve derleme şekli
  3. Program metininin düzeni
  4. Statik çalışma şekli

Ada kullanıcıları bu kriterleri göz önüne alarak farklı alanlarda kullanmaya çalışır. Bu nedenle karşımıza 2 türlü Ada program dili kullanıcısı çıkar.

Ada’nın Kullanım Alanları

  1. Veritabanı
  2. Bilimsel, Akademik Alanlar
  3. Güvenlik
  4. Masaüstü Ara Yüz Uygulamaları
  5. Ağ Programlama
  6. Web Uygulamaları
  7. Oyun Programlama

Ada’yı Farklı Kılan Özellikleri

  • Kolay ve anlaşılabilir bir ara yüzü vardır.
  • İnsanlar çok kolay şekilde öğrenebilir.
  • Birçok dil desteği sağlıyabiliyor.
  • Diğer programlara göre daha hızlı işlem yapılıyor.
  • Daha disiplinli kod yapısına sahiptir.
  • Tek bir derleyici ile işlem yapabiliyor.
  • Unix
  • Linux
  • Windows
  • Amiga
  • Mac
  • Symbian gibi işletim sistemleriyle uyumludur. Bu program ağ ve veri akışını kolayca yapabiliyor.
  • C ve C++ gibi dillere en uyumlu programdır

Bir cevap yazın