C++ programlama

C++ Programlama Dilinde Bilinmesi Gerekenler

C++ Nedir?

Genel anlamda kullanılan bir programlama dilidir. 1979 yılında Bell Labs’da geliştirilmiş, yüksek seviyeli ve nesne yönelimli olan bilgisayar programlama dillerinden biridir. C++’ın ilk adı ise C with classes olarak karşımıza çıkmıştır. Bu program dili C programlama dilinin eklentisi olarak işlev görüyor. C programlama dili orta seviyede olan bir yazılım dilidir. Alt seviyeler için zor bil dil olurken yüksek seviyeler için öğrenmesi oldukça kolay olan dillerden biridir. Yani fazla kod yazmadan bir şeyler ortaya koyabileceğiniz anlamına gelen dillerdendir. C program dilinin mantığını anlamak aslında kolaydır ve bu yüzden kendinize farklı bir düşünme yapısı katacaksınızdır. Hatta bu dili öğrendikten sonra diğer dilleri de aynı mantıkta öğrenip çok rahat bir şekilde kullanabileceksiniz.

Bu program dilinin yaratıcı olan Bjarne Stroustrup ise bu dili geliştirdiği zamanlarda henüz öğrenciydi. Kullanmış olduğu programlama dilleri ona oldukça yeterli gelmemişti. Hatta işlev ve performans açısından ona göre oldukça yetersiz geliyordu. Bu yüzden kendi programlama dilini yaratmak istemiştir. Stroustrup, üretmiş olduğu bu programlama dili sayesinde tarihe yeni bir yazılım dili kazandırmış oldu. Bu da zamanla yazılım dilleri arasından en önemli diller arasında yer almıştır. C++ programlama dilinde C diline benzer tarzda bir nesne yönelimi ve kodlama açısından da daha net senaryoların kullanıldığı kodlamalar yapılabiliyor. Bu yüzden C++ oldukça önemli ve işlevsel anlamdan hibrit bir program dili arasına girmiştir. C++ programlama dilinin önemini bu dili kullanan pek çok kişi fark etmiştir. Türkçe telaffuz edilişi de “si pılas pılas” şeklindedir.

C++ dili öncelikle 1998 yılında standart bir hale dönüşmüştü. Sonralardan 2003, 2007 ve 2011 yıllarında farklı standartlar haline tekrarda yayınlanmıştır. ISO tarafından korunmaya devam ediyor.

Genel amaçlı olan bir nesne yönelimli programlama dilidir. Simula67 dilinden bu özelliğini almıştır. Çok bilinen bir dil olan C dilinin uzantısı olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden C++ nesne yönelimli programlama şeklinde ya da C şeklinde kodlanabilir. Bu yüzen hibrit dillerden biri olarak biliniyor diyebiliriz. Pek çok platformda çalışabilir. 40 senedir var olan bu programlama dili gömülü sistem yazılım mühendisliğinde oldukça sıklıkla kullanılıyor. İletişim ve oyun alanlarında popüler bir şekilde kullanılan bir programlama dilidir. Aynı zamanda farklı endüstrilerde de kullanımı tercih edilen bir dildir. Özellikle savunma sanayisinde sıkça tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra sonradan yapılan programlama dilleri de C++ dilinden etkilenmiştir. C++’ın en büyük ve en önemli özelliği ölçeklenebiliyor olmasıdır. Uygulamalar eğer kaynak yoğun ise C++ dili kullanılır. Özellikle grafikler oldukça fazla kaynağa ihtiyaç duyar. Bundan ötürü üç boyutlu oyunlar genellikle C++ dili ile oluşturulur. Belli fonksiyonların hız ve kaynak kullanımı açısından kodlamalarını da yapmak adına C++ dili tercih edilir. Statik olarak yazılmış bir dildir C++ bu yüzden de dinamik olarak yazılmış olan diğer dillerden daha başarılıdır. Kodların denetimi ise oldukça rahat bir şekilde yapılabilir. C++ oldukça fazla kod içermesine ihtiyaç duyan program dillerinin arasına girmiştir. Bu yüzden projelerde ekiple birlikte yazılması da oldukça zor olur. C++ ile manuel olarak fazla şey yapmanız gerekebilir.

C++ Ne İşe Yarar?

C++ programlama dili geliştirilip kullanıma sunulduktan sonra bütün dünya üzerinde oldukça yaygın olan programlama dillerinden biri olmuştur. Özellikle burada önemli olan performanstır. Performans durumu söz konusu olduğu zamanlarda tercih önceliğini C++ diline verebiliriz. Hatta diğer programlama dilleri ile karşılaştırıldığında C++ oldukça güncellenen bir yazılım dilidir. Çıkan en son sürümü ise 2011 yılından C++ 11 olarak piyasaya sunulmuştur. C++ yazılım dili kullanan yazılımcılar tarafından geliştirilmiş olan sistem yazılımları, uygulamalar, sürücü yazılımları gibi farklı yazılımlarda sağlanıyor. Günümüzde bilgisayarlarda kullanmış olduğumuz pek çok donanımın sürücüsü ise C++ yazılım dili ile hazırlanmıştır. Bu yazılım dili de hazırlanan bu donanımlı sürücülerle, kullanıcıların imkanına sunulmuştur.

Her programlama dilinde olduğu gibi aklımızda olan farklı fikirleri hızlı bir şekilde kodlara aktarmamıza yardımcı oluyor. Bu fikirleri icra etmek için de farklı yollar varır. Belirlenen aksiyonların ya da komutların bilgisayara girildikten sonra bilgisayar tarafından çalıştırılması gerekir. Bunun yanı sıra programcıya istenen uygulamaların da hazırlanması ve aynı zamanda gerekli olan yöntemlerin de sağlanması gerekiyor.

Bilgisayarla iletişim halinde olmak için öncelikle makine dilini de anlamak gerekiyor. C yazılım dili ise bundan dolayı üretilmiş olan en iyi dillerden biridir. Aynı zamanda hem üretkenlik hem de çözüm odaklı olabilmeyi sağlamak gerekiyor. Buna yardımcı olması açısından C dili içinde özel fonksiyonlar ve şablonların da eklenmesiyle C++ dili ortaya çıkmıştır. Özellikle C yazılım dilini değil de C++ programlama dilini kullanmamızın daha faydalı olduğunu görebiliriz. Bunu ön plana çıkaran özellikler bulunuyor bu dil içinde. C yazılım dilinde yapılmış olan testlerde ortaya çıkan sıkıntılar ya da eksiklikler C++ programlama dilinde ortadan kalkmıştır. Yapılan bu program sayesinde daha modern bir dil tasarımı oluşturulmuştur.

C++ Tasarımının Özellikleri

C++ programlama dilinde önemli özellikler vardır. Bunlar;

  1. Oldukça geniş bir kitle kullanıcısına hitap eden yazılı dillerinden biridir.
  2. Tek bir amaca yönelik değildir yani genel amaçlıdır. Bu yüzden her alanda rahatlıkla kullanılabilir.
  3. Hem standart hem de jenerik yapısından dolayı bağımsız olduğunu görebiliriz.
  4. Sistem, programlama yapmaya oldukça yatkındır.
  5. Oldukça etkili ve doğrudan erişim ile desteklenmiştir.

C++ programlama dilinin sağlamış olduğu programlama stilleri ise farklıdır. Bunların hangi stiller olduğunu açıklayalım.

  • Veri Soyutlama
  • Serbest Biçim
  • Prosedürel
  • Nesne Tabanlı
  • Jenerik

Veri Soyutlama

Veri soyutlama stili, uygulamaların detaylarını gizlemek adına yapılan bir amaca hizmet ediyor. Arayüz tasarımına odaklanmış bir şekilde çalışma şekli söz konusudur.

Serbest Biçim

Bu stil, herhangi bir stille yazmak zorunda olmadan geliştirmeye odaklı bir stildir.

Prodesürel

Oldukça uyumlu veri yapılarından dolayı tasarlama ve çalışma yapma üzerine odaklanmış olan bir stildir.

Nesne Tabanlı

Sınıf arasında olan hiyerarşinin kullanılması için yapılan tasarıma odaklı olan bir stildir.

Jenerik

Fonksiyonların ve algoritmaların tüm veri şekilleriyle uyumlu olması için tasarlanmıştır.

Kodlar aslında temelde algoritma mantığını kavramaya ve çözmeye yarar. Programlamaya yeni başlayan kişilerin de C programlama dilini bilmesi ve yazılım dili ile başlaması aslında çok önemlidir. Öncelikle C yazılım dilinin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını bilirsek C++ programlama dilinin e nasıl olduğunu daha rahat bir şekilde öğrenebiliriz.

C++ Dili Öğrenme

Basit olan programlama dillerinin tersine oldukça gelişmiş bir programlama dilidir. Aynı zamanda gelişmiş olan programlama dillerini sıfırdan öğrenmek sanıldığı kadar kolay değildir. İnternet üzerinde yer alan kaynaklardan bu dili öğrenmek için yardım alabilirsiniz. C++ eğitimini yabancı kaynaklar üzerinden çok rahat bir şekilde görsellerle öğrenme şansınız bulunuyor. Biraz daha verimli bir çalışma yapmanız gerekiyor. Bu sayede kendinizi oldukça geliştirebilirsiniz. C++ yazılım dili ile minik bir yazılım yapmak isteyenler için ufak bir örnek verebiliriz.

Hello World çıktısını alabilmek için belli bir kod dizimini kullanarak bu çıktıya erişebilirsiniz.

# include <iostream>

using namespace std;

int main ()

{

Cout<<”Merhaba dünya” << endl;

return 0;

}

Bir cevap yazın