1991 yılından bu zamana kadar bu program dili gereksiz programlar için tamamlayıcı bir dil olarak değerlendiriliyordu. Python, yazılım geliştirme ve verileri analiz etme gibi programlama dili olarak öne çıkmıştır. Makine öğrenmesi sayesinde ve yapmış olduğu veri analizlerinden dolayı popüler bir dil haline gelmiştir.
1990 yılında Rossum tarafından Amsterdam’da sunulmuş olan bir yazılım dilidir. Adını sanıldığı gibi bir yılandan almamıştır. Rossum, çok sevdiği Monty Python adlı bir komedi grubunun sergilemiş olduğu bir gösteriden ilham almıştır. Günümüzde ise Python Yazılım Vakfı altında toplanan kişilerin çabası ile devam ediyor. 1994 yılında ise Python 1.0 sürümüne ulaşılmıştır. 2000 yılının Ekim ayında ise 2.0 sürümü yayınlanmıştır. 2008 yılından sonra 3.x serisi yayınlanmıştır. Fakat yayınlanan 3.x serisi 2.x serisi ile uyum sağlamaz.
Python’un Avantajları
Bu program dilini yeni öğrenmeye başlayanlar ya da bu program dilinde uzmanlaşmak isteyenler için önemli avantajlar vardır.
Diğer program dilleri daha karmaşık iken onları öğrenmek oldukça zaman alır. Hatta kullanım alanları da oldukça geniş olmasından ötürü daha zor öğrenilir. Ama Python sözdizimi açısından hem rahat okunabilir hem de ileriye dönük bir dildir. Kararlı olan programlama dilinden ötürü oldukça basit bir öğrenim şekli vardır. Hatta yeni başlayanlar için ön plana çıkar. Python’u kullanıp geliştirmeye yeni başlayan kişiler hızlı ve basit şekilde ilerle kaydederler. Karmaşık olan dillere göre basit olmasından ötürü ön sıralarda yer alıyor.
Kullanım Alanı Geniştir ve Uygulanabilirdir
Adı diğer dillere nazaran daha az duyulmuş olabilir. Ama buna rağmen yazılımcılar içinde popüler ve oldukça yaygın bir dil haline gelmiştir. Github projelerinin çoğu ise Python tabanlı olarak yapılmıştır. Python tabanlı programları en üst kısımlarda görebiliriz. Kullanım alanı ister küçük ister büyük bir işletim sistemi olsun pek çok OS tarafından desteklenir. İnternet üzerinde yer alan kütüphanelerin ve API destekli olan servislerin Python tabanlarına bakıldığı zaman bindings ve wrapperslar bulunur. Bu yüzden bu servislerle Arayüz oluşturulabilir. Yazılım dilleri içinde en hızlısı Python olmasa da çoklu olan platformlarda kullanılabilir.
Oluşturulan scriptlerden ve otomasyon programlarından birçoğu Python kod şemaları içerir. Python yazılım dili hem web hizmetleri hem de bağımsız uygulamalar adına oldukça güzel ve kaliteli yazılımlar oluşturmak için tercih edilebilir.
Python Ne İçin Kullanılır?
Ansible ve Salt araçlarda sistem gereksinimlerini, yapılandırmasını sağlar. Bunun yanı sıra web tarayıcılar ve uygulama etkileşimleriyle otomatikleştirilen özellikler de barındırabilir. Script oluşturmak ve otomasyon aslında Python adına görünen kısmın sadece birazıdır.
Python’u Farklı Kılan Özellikler
Python’u diğer program dilleriyle kıyaslayacak olursak birkaç farklı özellikler barındırdığını söyleyebiliriz. Bunlar;
- Oldukça sade olmasından dolayı daha kolay bir şekilde öğrenilmesine yardımcı olur.
- Diğer dillere göre oldukça hızlı öğrenilir ve zaman kaybı yaratmaz.
- Ayrıyeten bir derleyiciye herhangi bir ihtiyaç duymaz.
- Okunduğu zaman oldukça kolay okunup anlaşılabilir.
- Diğer dillere göre daha düzenli bir kod dizimi yapısına sahiptir.
- Windows, Unix, Linux, Mac gibi farklı işletim sistemlerinin pek çoğuyla uyumludur. Bu platformlar üstünde ağ ve ara programlama ya da veri tabanı yazılımları gibi farklı alanlarda kullanımı tercih edilebilir. Büyük yazılımların hızlı bir şekilde programlanması gerektiği zaman C ya a C++ gibi diğer dillere göre daha kullanışlı ve rahat olduğunu söyleyebiliriz.
Python Nerelerde Kullanılır?
Kullanım alanlarını genel olarak şöyle sıralayabiliriz;
- Uluslararası Alanlarda
- Hacking Network Sistemleri
- Askeri Savunma
- Bilim ve Teknoloji Sanayisi
- Birimsel Hesaplamalar
Python Program Dili ile Yazılmış Olan Başlıca Uygulamalar
- Portage
- Planet
- Ubuntu Yazılım Merkezi
- Calibre
- Battlerfield 2
- Sage
- Civilization IV
Sözdizimi
Oldukça kolay okunabilir olmasından dolayı Python güzel bir yazılım dilidir. Küme parantezleri yerine girintileme işaretleri kullanılır. Bazı durumlarda ise girintileme işaretlerine gerek kalmadan kodun bir kısmı aynı satır içinde yazılabilir. Python, program kodunuzu minimum çaba ve en iyi hızla yazmanıza yardımcı olur. Sözdizimi sade olduğundan dolayı diğer programlama dillerinden daha üstün olduğunu görebiliriz.
Python ile Uygulama Programlama
Bu yazılım dili sayesinde pek çok konsol uygulaması ve çoklu platformlardaki uygulamaları kodlayabilirsiniz. Yapmış olduğunuz bu uygulamaları bağım kurulum dosyaları olarak kullanma imkânınız bulunuyor. Script, tek başına binary serisi oluşturamaz ama Freeze ve Pylnstaller üçüncü taraf olan programlar sayesinde durum daha olası bir hale dönüşebilir.
Makine Öğreniminde Python’un Yeri
Veri analizleri günümüzde IT adına oldukça önemli konular olmuştur. Python da bu tür durumlar adına oldukça elverişli bir yazılım dili olmuştur. Python, arayüzünde bulunan kütüphanelerin çoğu makine öğrenimi ve veri bilimine oldukça açıktır.
Geçmişte ise bu dil türüne betik adı veriliyordu. Kullanımı çok önemli olmayan görevler için vardı. Python zamanla artmaya ve popüler olmaya başlamıştır. Hatta uygulamaların büyük bir kısmı sadece Python ile yazışmıştır. Python’u kullanabileceğiniz bazı alanlara örnek verebiliriz.
- RSS Okuyucusu Oluşturmak
- Dosyalarla Çalışma
- PostgreSQL’den Okuma ve Yazma
- Web Uygulamaları İçin CGI Programlama
- MySQL’den Okuma ve Yazma
- HTML’de Takvimler Oluşturma
Metaprogramlama ve Kod Derlemesi
Diğer dillerle kıyaslandığı zaman Python içinde yer alan modüller ve kütüphaneler nesne olarak görev alır. Bu sayede etkili bir kod düzenleyici olarak ön plana çıkar. Kendi kod özellikleri sayesinde yazılan uygulamaları manipüle edebilir. Hatta başka dillerle yazılması daha zor olan uygulamaları daha kolay yazmamıza yardımcı olacaktır. Python, LLVM gibi başka kod düzenleyici kısımlarda etiketli kodlar haline getirilebilir.
Yapışkan Kod
Python, yapışkan kod olarak adlandırılır. Bu takma adını da C kütüphanesi içindeki kodlarla ortak bir yapı oluşturmuştur. Daha etkili bir program yapılmak için oldukça yardımcı programlardan biri haline gelmiştir.
Python’un Eksiklikleri
Python oldukça kaliteli uygulamalar yazmak adına tercih edilen bir dil olsa da illaki eksiklikleri ve yetemediği bazı alanlar olabiliyor. Yüksek seviyede olan programlama dillerinden biri olmasından ötürü sistem düzeyinde kalan programlamalar için pek uygun olmayacaktır. Fakat bu kategori içinde aygıt sürücüleri ya da işletim sistemi çekirdeği bulunmaz. Platformlar arası bağımsız olan binary dosyalar için pek ideal değildir. Mac, Windows, Linux gibi olan işletim sistemleri adına da uygulama geliştirebilirsiniz. Fakat yapacağınız uygulamalar oldukça yüksek seviyeli uygulamalar olmayacaktır. Bu programlama dilinde hız ön plandadır. Bu yüzden daha ağır olan programlar için pek işlevsel olmayacaktır. Bu yüzen Python yerine C ya da C++ gibi farklı dillerin kullanımı daha iyi olacaktır.
Python Programlama Dilini Öğrenmek İsteyenler İçin
Bu dili kullanmaya başlayan kişilerin her şeyden önce istekli olmaları gerekiyor. Ayrıca bu dili öğrenip kendinizi yeterince geliştirmek adına oldukça zaman ayırmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Çok kolay bir değil ama çok karmaşıkta değildir. Daha sade olmasından ötürü dile ayıracağınız zaman ve becerilerinizle bu yazılım dilinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunun dışında internet üzerinde bulun açık erişim kaynaklarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Python için pek çok eğitim kitabı bulunuyor. Farklı eğitim derslerinin verildiği sitelerden birkaçını kullanarak oldukça güzel bilgiler edinebilirsiniz.