C++, işlem hızı gereksinimlerinin yüksek olduğu ve hafıza yönetimini elle yapılabileceğiniz bir programlama dilidir. Bu özelliklerin yanı sıra sistem kaynaklarına yüksek performans ile erişim sağlamanıza da olanak sağlar. Başlangıçta C dilinin üzerine eklemeler yapılarak nesne yönelimli bir programlama yaklaşımı elde edilmek istenmiştir. Fakat zamanla template metaprogramming, smart pointer gibi birçok eklenti eklenerek C++ dili geliştirildi. Son zamanlarda ise exception, asenkron ve paralel işlem desteği de eklenerek daha üst düzey bir dil halini aldı. Birden fazla programlama yaklaşımına da destek veren bu dil, zamanla en gelişmiş diller arasında yerini almayı başardı. Temeli C programlama dilinden geldiği için her C programı, C++ derleyici tarafından da derlenebilir.
Derlenen bu C programları, hedef sistemin işlemcisi tarafından işlenebilen tarzda yönergeler barındırır. C++ dilinde yapılan bu işlemler manuel hafıza yönetiminden dolayı zorluk çıkartarak hata yapma olasılığını arttırır. Bu durumlarda bile C++ çok yüksek bir dil olarak kabul görür. C++ aslında çalışma zamanı ile interaktif olarak yüksek görsel içeriğe sahip uygulamalarda kullanılabilir. C++ dilinin bu tarz işlemlerde sergilediği davranışlar oldukça idealdir.
C++ Kullanım Alanları
Yüksek performans gereksinime ihtiyaç duyan uygulamalarda kullanılan C++, diğer programlama dillerine nazaran çok fazla kullanım alanına sahiptir. Daha çok C++ açık bir yöntemle yönetilmesi gereken senaryolarda kullanılır. Bunlar bilgisayar destekli tasarım ve mühendislik uygulamaları, endüstriyel ve gömülü sistemler örnek olarak gösterilebilir. C++ programlama dili kullanılarak tasarlanmış birçok örnek uygulama bulunuyor.
Bunlar:
- Donanım sürücülerinin bir kısmı
- OpenCV
- İşletim sistemi kütüphaneleri
- SolidWorks, AutoCAD, Catia gibi CAD programları
- Matlab/Simulink, Ansys gibi mühendislik uygulamaları
- Bilgisayar oyunlarının büyük bir kısmı
- Unreal Engine, Unity gibi grafik motorları
- Tensorflow
- MySQL gibi veri tabanı
Her ne kadar yukarıda bahsettiğimiz uygulamalar C++ ile oluşturulsa da beraberinde birçok programlama dili eşlik etmiştir. Mesela veri tabanı yönetim sistemlerinin bazı noktalarında C programlama dili kullanılırken bazı noktalarında C++ kullanılmıştır. Aynı şekilde işletim sistemi çekirdeklerinde Assembly ile C birlikte kullanılır. Buradaki örneklerin sayısını arttırabiliriz.
C++ programlama dilinin gömülü sistemlerde kullanım alanı gün geçtikçe artıyor. Tabi yüksek veya düşük güç tüketimine göre bu sınıflandırmayı da ayırabiliriz. Düşük güç tüketimlerinde C++, yüksek güç tüketimine göre oldukça az kullanılır. Düşük güç tüketimlerinde C++ yerine C daha çok tercih edilir. Bu durumun önündeki en büyük engel derleyici sorunudur. Düşük güçlerdeki derleyiciler C++ diline göre zayıflık gösterir.