C Sharp dili Microsoft tarafından geliştirilmiş ve oldukça sıklıkla kullanılan bir programlama dilidir. Algoritması oldukça moderndir ve orta seviye zorluk derecesindedir. Hatta yazılımcıların ilk olarak tercih ettiği dillerden biri de bu dildir.
Bu dil aynı zamanda birçok platformda çalışan ve destekleyen Java diline benzerlik gösteren bir dildir. Bunlardan en önemlisi de NET Framework platformu içinde yer alan nesne tabanlı dillerden biri olmasıdır. C Sharp, Visual Basic ve C++ programlama dillerinde oluşan sorunlardan dolayı yazılımcılar tarafından geliştirilmiş bir dildir. Hatta şu anki konumu itibarıyla bu bahsettiğimiz iki dilin de önüne geçen bir dil haline gelmiştir. Özelliklerinden biri de hata giderme özelliğidir. Bu da yazılımcıların işini daha kolay bir hale getirmeye yardımcı oluyor.
Debugger yani hata giderici bu özellik için sınıflandırma yöntemi kullanılıyor. C Sharp, dizinlerde olan hataları yazılımcıya farklı bir ekran açarak orada gösteriyor. Bu sayede bu programlama dilini kullanan yazılımcılar hataları oldukça kolay bir şekilde tespit edebiliyor. Yazılımcılar tarafından oldukça sık tercih edilmesinden ötürü internet üzerinden de kaynaklara erişme imkânı bulunuyor.
C Sharp’ın Tarihçesi
Anders Heljsberg ve çalışmış olduğu ekip tarafından ortaya çıkan bir dildir. 2000 yılında geliştirilmiş olan bir programlama dilidir ve o zamandan beri Windows desteği sayesinde geliştirilmiştir. Günümüzde de hala geliştirilmeye devam ediyor. İlk yayınladığı zamandan sonra 10 yıl sonrasında ise güncelleme yapılarak sürümüne yükseltilmiş oldu. Orta seviyede olarak nitelendirilen bir dil oldu. C# modern olan tüm sistemlere oldukça uyumlu hale geldi. Bu yüzden yazılımcıların birçoğundan oldukça iyi bir not almıştır. Şimdilerde ise yeni bir algoritma üzerinde çalışmakta olan Microsoft, bundan sonra C# diline gelecek olan güncellemelerin daha kolay alınmasına neden olacaktır.
Microsoft tarafından geliştirilmiş olsa da ISO ve ECMA standartları altındadır. C programlama dilinde tam sayı değişkenini 1 arttırmak adına değişkenden sonra “++” eki kullanılmalıdır. C++’ı daha da ileriye götürerek C# olarak isimlendirilmiş bir programlama dili oluşturulmuştur. Yani bu isim verilirken de aynı zamanda melodi anahtarı olan C# Major kullanılması tercih edilmiştir. Dilin tasarlanmasında Pascal, Delphi derleyicileri öncülük etmiştir. Birçok alanda kendisine örnek aldığı yazılım dili de Java olmuştur. Sözdizimi de C ve C++’a benzer şekildedir. .NET kütüphanelerini kullanabileceği şekilde tasarlanmış olan bir programlama dilidir. Bu amaçla yazılan programların çalıştığı bilgisayarla uyumlu olan bir yorumlayıcı olması gerekiyor. .NET Framework olmasının yanı sıra ECMA standartlarına da uygun bir yorumlayıcı olabilir. Hatta başka yaygın kütüphanelere örnek olarak da Mono ve Portoble.Net gibi yerler verilebilir. Orta seviyeli olması da hem makineye diline hem de insan diline daha yakın olması demektir. Yani buradaki orta dememizin sebebi aslından günlük konuşma diline olan yakınlığını ifade etmek için kullanılmıştır.
Ayrıca bu dili öğrenmek isteyen kişiler internet üzerinden pek çok sitede oldukça geniş bilgilere erişebilecektir. Bu sayede daha rahat ve kolay bir şekilde öğrenme yöntemi sağlanacaktır.
C Sharp İçin Gereken .NET Framework Nedir?
C Sharp kodları, Visual Basic ve C++ programlama dillerinden daha farklı bir algoritma yapısına sahiptir. Bu yüzden bu yazılım kodları direkt olarak derlenip düzenlenemiyor. C#, yazılım kodları ise iki aşamalı olarak derlenip düzenleniyor. MIL derlemesi deniliyor buna da. İlk aşamaya Assambly adı veriliyor. İkinci kısımda var olan uzantı da .EXE oluyor. C Sharp sayesinde geliştirilmiş yazılım bu hale gelmişken sistem tarafından çalışmazsa devreye .NET Framework girecektir.
Microsoft’un C Sharp amacıyla geliştirdiği bu .NET Framework, MIL olarak derlenmiş kodları yeniden derlemeye yardımcı oluyor. Yani böylelikle uygulamayı çalışacak hale getiriyor. Kısaca .NET Framework’e tercümanlık görevi gören bir şeydir diyebiliriz. Yapılan bu uygulama sayesinde C# dili aslında bilgisayarlarımızın anlayacağı bir şekilde tercüme etmeye yarıyor. Bazı programlama dilleri direkt olarak kodları sistem üzerinde yer alan diğer dillere çevirebilirken bazıları ise çeviremiyor. Java yazılım dili kodları öncelikle byte adı verilen sayılara çevriliyor. Daha sonra sanal bir makine içinde düzenlenerek bilgisayarın daha kolay anlayabileceği bir şekle getiriliyor.
C Sharp Dili ile Neler Yapılabilir?
C# programlama dili ile hayal etmiş olduğunuz birçok şeyi yapabilirsiniz. Çok fazla şey kodlayabilirsiniz. Yazılım dünyasında hayal etmenin herhangi bir sınırı bulunmuyor. C Sharp dili de oldukça modern bir yazılım dili olmasından dolayı yazılımcıların çoğuna hayal ettikleri o güzel şeyleri programlama şansı sunuyor. Fakat hangi platformda neler kodlanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Birkaç tane örnek verelim o zaman.
- DLL Yazma
- Oyun Tasarlama
- Mobil Uygulamalar
- Konsol Uygulamaları
- Web Uygulamaları
- Windows Form Uygulamaları
- Web Servisleri Uygulamaları
Web Uygulamaları
C Sharp ile Asp.NET yazılabiliyor. Bu yüzden web tasarımcıları genel anlamda bu dilin kullanımından yararlanıyorlar. Asp.NET kullanılarak yapılan web uygulaması içinde oldukça fazla Asp.NET web uygulaması olabilir. Bu yüzden kodlarken de C# ile kodlamak her zaman daha iyi olacaktır. C Sharp ile kodlama yapmak oldukça kolaylık ve rahatlık sağlayacaktır kullanıcılara. .XML biçiminde olan dosyalar, uygulama temeli ve teknikleri ile ilgili pek çok bilgi içerebilir.
Mobil Uygulamalar
Windows Phone artık piyasada kalmamış olsa da bunu belirtmekte fayda var. Xamarin sayesinde C# programlama diliyle Windows Phone adına uygulama yapma imkânınız bulunuyor. Yani böyle bir uygulama geliştirme imkânınız var ama yaparsanız da pek işe yaramayacaktır. Çünkü Windows Phone artık piyasadan çekilmiş durumda. Bu yüzden biraz geri duymakta fayda var diyebiliriz. Belki Microsoft’un Surface Phone adlı akıllı telefonları piyasada tutunabilirse o zaman uygulamalar geliştirmek mantıklı olabilecektir. Yani piyasa başarısı gözlemlenirse bundan sonra yapılacak uygulamaların gündeme gelmesi söz konusu olabilir.
Web Servisleri Uygulamaları
C# ile web sayfalarının servislerini ilgilendiren uygulamalar yapılabilir. Bu geliştirilecek olan web servisleri de FTP ve XML veri transferi sayesinde istediğiniz yere aktarılabilir.
Konsol Uygulamaları
Bu özellik ile yazılan uygulama kodları CMD ekranı ile bilgisayara tanıtılabilir. Bu uygulamada Windows tabanlı olarak çalışılacaktır.
DLL Yazma
C Sharp programlama dilinin böyle bir özelliği vardır. Türkçe olarak DLL’in anlamına bakarsak aslında dinamik kod kütüphanesi olduğunu söyleyebiliriz. C# ile bir yapı oluşturmaya karar verdiyseniz bu yapının da çalışması için bir kod satırına ihtiyacı vardır. Bu kod satırı da kendini sürekli olarak tekrar ederek çalışan bir kod satırı olmalıdır. Yani sürekli bir döngü içine gireceğini düşünürsek sonsuza kadar kod satırı yazılamaz. Bu yüzden de DLL yardımcı olarak devreye giriyor. Bu kod satırları DLL içine yazmak gerekiyor. Uygulama ihtiyaç duyduğu zamanlarda DLL’den yardım isteyerek kodların bir şekilde geri aktarılmasını sağlayabiliyor. Sistem de tam olarak böyle yürüyor diyebiliriz.
Windows Form Uygulamaları
Bilgisayar içinde çalışacak olan GUI denilen grafik arayüzü programı vardır. Örneğin; Steam bir grafik arayüzüne sahip olan uygulamadır. Aynı zamanda Windows form uygulaması içine de giriyor.
Oyun Tasarlama
Unity dahil olmak üzere neredeyse tüm oyun motorlarını C# destekliyor. Bu yüzden bu programlama dili oyun tasarımında rahatlıkla tercih edilebiliyor. Bu dillerle tasarlanmış olan oyunların büyük bir çoğunluğu da günümüzde oldukça popüler olan oyunlardır diyebiliriz. Oyun tasarımcısı olarak çalışmak istiyorsanız aslında işin görsel yanından çok teknik tarafında C Sharp dilini kesinlikle bilmeniz lazım. Bu yazılım oldukça işinize yarayacaktır. Alternatifleri var ama işin daha detayı ve temeline inecek olursak C Sharp olduğunu söyleyebiliriz.